Sağlık Müdürlüğü Proje Birimi tarafından, 2015 yılında, Ahiler Kalkınma Ajansı ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından açılan projelere, üç proje sundu ve  üç  projede  başarılı bulunularak kabul edildi.

 

 Türkiye Ulusal Ajansın desteklediği “Dağların Zirvesinde UMKE” ve Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından “Yaz Dağcılık Eğitimi” konulu ve “Temel İletişim Kuralları ve Empati” konulu Niğde Sağlık Müdürlüğünün iki projesi  başarılı bulunmuş ve kabul edildi.

 

 Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından her kuruma ancak bir projenin uygulamasına imkan verildiğinden “Yaz Dağcılık Eğitimi” konulu proje  uygulamaya konulacak. Diğer projemiz ise Müdürlüğün  kendi imkanları ile uygulanacak.

 

Niğde İl Sağlık Müdür Dr. Yılmaz Yücel konu ile ilgili yaptığı açıklamada; Sağlık Müdürlüğümüz bünyesinde hizmet veren Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) Ülkemizde ve Dünya’da olabilecek her türlü afet ve olağan dışı durumlarda görev yapabilecek şekilde medikal kurtarma ve her türlü tıbbi müdahale hizmetlerini yerine getirmektir. Bu ekip içerisinde doktor, acil tıp teknisyeni, paramedik,  sağlık memuru, ebe ve hemşire gibi sağlık çalışanları yer almaktadır.

 

Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve genel amacı “Kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, Ulusal kalkınma planı ve programlarda öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgelerarası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmaktır”. olan 2015 Teknik Destek Programı bünyesinde Müdürlüğümüz Proje Birimi tarafından hazırlanan “Yaz Dağcılık Eğitimi” projesi 2015 yılı Teknik Destek Programları kapsamında onaylanmıştır. 14 gün sürecek uygulanacak olan eğitim 11/12/2015 Cuma günü başlayacak olup 30 personelin katılımı sağlanacaktır. UMKE görevini yaparken çeşitli kurum ve kuruluşlar ile ortak çalışmalar yürütmektedir. Bu nedenle Projemize Niğde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi Derneği (UMKE-DER) ortak kurumlar olarak katılmışlardır” dedi.

 

Dr. Yılmaz Yücel; Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Yaz Dağcılık Eğitimleri sonunda UMKE, dağcılık kazalarında daha bilinçli ve daha kısa sürede hasta ve yaralıya ulaşma imkanı sağlanacak ve böylece sakatlık derecesi ve can kaybı en aza indirilebilecektir. Projemize katılan personellerimiz diğer kamu kurum ve kuruluşlarda görev yapan arama-kurtarma ekipleri ile yapılacak müdahalelerde koordinasyon sağlayabileceklerdir. Dağcılık arama-kurtarma konusunda bilgi, beceri ve deneyim düzeyleri artacaktır.

 

Ayrıca Türkiye Ulusal Ajansı tarafından 2015 Yılı Yetişkin Eğitimi Hareketliliği proje teklif çağrısı döneminde Kurumumuz Proje Birimi tarafından “Dağların Zirvesinde UMKE” konu başlıklı proje hazırlanmıştır. Dış Uzmanlar Değerlendirme sonucunda Yedek 26. sıraya yerleşen projemiz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı IPA IV İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı kapsamındaki ek fon kaynağının aktarılması ile kabul edilmiş ve sözleşme imzalanmıştır.

 

Ülkemizde acil sağlık hizmetleri ”Afetlerde ve acil durumlarda sunulan sağlık hizmetlerini uluslar arası standartların üzerine taşımak ve uluslararası düzeyde örnek alınacak yapıya ulaşmak” vizyonuna sahiptir.

 

Türkiye’de uygulanan sağlık hizmetleri, Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan plan, program ve politikalar dâhilinde İl bazında uygulanmaktadır. “Dağların Zirvesinde UMKE” konulu projemiz ile; Avrupa standartlarında sunulan sağlık hizmetlerini yerinde görebilmek, UMKE Eğitmenlerinin bilgilenmelerini sağlamak ve edinilen bilgileri ve deneyimleri, ilimizde görev yapan diğer sağlık personeline aktarmak için 8 gün, 8 UMKE Eğitmeni İspanya’ya gidecek olup, hem personellerimizin hem de Kurumumuzun mevcut kapasitesi yükseltilmesine katkı sağlayacaktır. UMKE Eğitmenlerimizin İspanya’da konu ile ilgili gelişmiş uygulamaları, edinecekleri bilgi, beceri ve deneyimleri ilimizde acil sağlık hizmetlerinde görevli diğer personele eğitimler düzenlenerek aktarılacaktır. Böylece acil sağlık hizmetlerindeki personelimizin de Avrupa’da yapılan uygulamaları İlimizde uygulama fırsatı bulacaklardır.

 

UMKE personeli yalnız ilimizde değil Türkiye’de ve Dünyada yaşanabilecek her türlü doğal afet ve olağandışı olaylarda (deprem, yangın, sel baskını, heyelan, yaz-kış dağcılık kazaları v.b doğal olaylarda)  aldıkları özel eğitim ve donanımla, kazazedelere olay yerinde, en kısa sürede imkân ve kabiliyetlerini kullanarak uygun yöntemlerle medikal müdahale etmek ve kurtarmak.  Kurtarılan kazazedeleri, en kısa sürede ileri acil tedavi ünitelerine naklini sağlamak üzere ambulanslara, uygun nakil araçlarına ve görevlilerine teslim etmek, Olay yerinde sağlık hizmetlerinin yönetimini yapmak, triaj, tıbbi müdahale, nakil hazırlıkları, haberleşme ve kayıt yapmak, Afet birimi ve diğer yerler ile gerekli iletişimi ve bilgi akışını sağlamak, gerekli hâllerde, yurtdışında meydana gelen afet ve olağan dışı durumlarda sağlık hizmetlerinde görev almaktır” dedi.

 

Editör: TE Bilişim