Dünya Kanser Günü nedeni ile bir basın açıklaması yapan Niğde İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk ; Erken teşhisin çok önemli olduğu kanser hastalığına karşı tüm halkımızı dikkatli olmaya ve sağlık merkezlerimize davet ediyorum.”dedi.

 

Dr. Bilgehan Öztürk açıklamasında;  Modern tıptaki gelişmelere rağmen, dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer almasından dolayı kanser önemli bir sağlık sorunudur. Tanısı ve tedavisi farklı uzmanlık dallarının işbirliğini gerektirmektedir. Kanserde erken tanı önemlidir. Türkiye'de özellikle meme, rahim ağzı (serviks) ve bağırsak kanserinin erken tanısı konusunda ulusal tarama programları mevcuttur. Kanserden korunma kanserin tedavisinden daha önemli bir husustur. Korunmada, başta sigara ve alkol olmak üzere, kanser yapıcı çevresel etkenlerden uzak durmak önemlidir. Bunun dışında düzenli spor yapmak, aşırı güneşten ışığından sakınmak, özellikle meyve ve sebze ağırlıklı uygun bir diyet uygulamak ve doğal gıdalarla beslenmek kanser sıklığını azaltabilir.

 

  İlimizde  Halk Sağlığı Müdürlüğümüze  bağlı olarak çalışan  KETEM(Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi)‘in amacı toplum tabanlı tarama çalışması yapmaktır. “Erken Teşhis Hayat Kurtarır” prensibiyle yola çıkarak kurulan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nin (KETEM) birinci hedefi erken teşhis halinde kesin tedavisi bilinen 5 kanser türünde  (Meme, Rahim Ağzı, Prostat, Cilt, Kalın bağırsak kanseri) tarama yapmak, erken teşhis koyabilmektir. Bu kanser türlerinde erken teşhis halinde, tedavi şansı çok yüksektir.KETEM’e başvurup kanser taraması yaptırmak isteyen herkes ücretsiz  muayene edilmektedir. KETEM’in görevleri arasında kanserli hasta sayısını kayıt altına almak, kanseri önleyici bilgiler vermek, başvuran kişilere kendi kendilerine kanser konusunda muayene yapma yöntemlerini öğretmektir.

 

Taramasını yaptığımız kanserlerden biri olan MEME KANSERİ kadınlarda en sık görülen kanser türü olup, kadınlarda kansere  bağlı ölümlerde birinci sırada yer almaktadır. Merkezimizde bunun için  40-69 yaş arasındaki kadınların düzenli muayeneleri ve 2 yılda bir mamografi taramaları yapılmaktadır. Ayrıca kendi kendine meme muayenesi hakkında eğitim verilmektedir.

 

           Yine kadınlarımız için önemli sağlık sorunlarından biri olan RAHİM AĞZI KANSERİ dediğimiz serviks kanseri güvenilirliği gayet yüksek olan pap-smear testiyle taranmaktadır.30-65 yaş arasındaki bütün kadınlarımız bu taramayı 3 yılda bir yaptırmalıdır.

 

KALIN BAĞIRSAK KANSERİ dediğimiz kolo-rektal kanserlerinin taranmasında hedef nüfusumuz 50-70 yaş arsındaki kadın ve erkeklerdir. Kalın bağırsak kanseri gaitada gizli kan (GGK) testi ile taramaktadır ve özellikle ailesinde kolon kanseri olanlar, yılda bir kolonoskopi yaptırmalıdır.

 

 Merkezimizde tüm taramalar ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır. Hedefimiz 2015 yılına kadar meme kanseri için Niğde’de 40-69 yaş, rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş kadın nüfusun,  kolon  kanseri için 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkek nüfusun % 70’ini taramaktır.

 

2013 yılında KETEM Birimi tarafından meme polikliniğinde 3549 kişinin muayenesi yapılmış, 3260 kadına mamografi çekilmiş, 4493 kişiye pap-smear testi yapılmıştır. Sigara Bırakma Polikliniğine ise vatandaşlarımız tarafından 446 kişi başvuru yapılmıştır. Bunun yanında 50 seansta 2247 vatandaşımıza da eğitim verilmiştir.

 

Erken teşhisin çok önemli olduğu kanser hastalığına karşı tüm halkımızı dikkatli olmaya ve sağlık merkezlerimize davet ediyorum.”dedi.

 

Editör: TE Bilişim