Niğde İli Kamu Hastaneleri Birliği ile Niğde Üniversitesi arasında başlatılan 'Güler Yüzlü Hastane Projesi'nin eğitimleri 2 bin 200 personelin katılımıyla Niğde Devlet Hastanesi'nde başladı.


Niğde İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından uygulamaya konulan 'Gülen Hastane Projesi' kapsamında Devlet Hastanesi toplantı salonunda tüm sağlık çalışanlarına 30’arlı gruplar halinde eğitim verilmeye başlandı. Hastane personeli koşarak, zıplayarak ve bağırarak eğitim alıyor. Personelin güle oynaya katıldığı eğitimde, hastaların güler yüzlü personel tarafından karşılanması hedefleniyor.


Yaklaşık 2 bin 200 personelin eğitimden geçmesi suretiyle sertifika sahibi yapılacağını belirten Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Emirhan Yardan, “Bu sertifika neticesinde artık hastanemiz 'Güler Yüzlü Hastane' etiketini kazanmış olacak” dedi.

Proje kapsamında eğitimi veren Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murtaza Aykaç, Niğde’de başlatılan projenin Türkiye genelinde ilk kez uygulandığını söyledi.


“Kamu hastaneleri bizim için çok özel yerlerden birisi” diyen Yrd. Doç. Dr. Aykaç, “Çünkü herkes bu hizmetlerden yararlanıyor. Buraya geldiğimizde, baktığımızda ya kendisi rahatsız ya da hasta yakınlarını görüyoruz. Hasta ya da yakınları biraz ilgi istiyorlar, güler yüz bekliyorlar. Aslında biz bunu gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.


Yrd. Doç. Dr. Aykaç, “Eğitime katılan arkadaşlarla yaptığımız onları biraz güldürebilmek, karşıdaki insanları anlayabilmelerini sağlamak, kendilerini ifade etme becerisini kazandırabilmek, doğrudan etkili iletişim becerilerini kazandırmaktır” diye konuştu.


Hasta ya da yakınlarını güldürme eylemini bilinen yollardan biraz farklı yapacaklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Aykaç, “Onlarla oyun oynuyoruz, birbirlerini tanıyorlar, birbirleriyle iletişime geçiyorlar. Sonra da doğaçlamalarla onlarla yaşadıkları süreci doğrudan analiz ediyoruz. Temizlik görevlilerin, güvenlik görevlilerinin ya da doğrudan bilgi işlem merkezinde çalışan arkadaşlarımızın yaşadığı sorunlarından yola çıkarak bire bir oynuyoruz. Daha sonra onu birlikte konuşuyoruz, olması gereken noktasında birlikte karar veriyoruz” dedi.



"HASTANE PERSONELİ HASTALARA DAHA SICAKKANLI YAKLAŞACAK"

Proje dahilindeki eğitim çalışmalarının olumlu sonuçlar vereceğine yürekten inandığını belirten Niğde İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Emirhan Yardan, "Projemiz Niğde’de ilk yapılan bir proje olmakla beraber, sanıyorum Türkiye’de bu mahiyette düşünürsek ilk proje olmuş olacak" dedi.


Dr. Emirhan Yardan, “Güler Yüzlü Hastane”de dramatizasyon yoluyla hastalarla iletişim kurma, bunların personel ile iletişimi düzenleme noktasında daha profesyonel ve ehil ellerden eğitim vermek suretiyle personelimizin hastalarla olan iletişiminin daha sıcak, daha cana yakın ve iletişim seviyesi daha yüksek düzeyde olmak üzere bir bağ kurmalarını hedefliyoruz” diye konuştu.


“Siz de çok iyi bilirsiniz ki, sağlık hizmetleri her şeyden önce bir hastanın psikolojisi ile orantılıdır” diyen Dr. Emirhan Yardan, “Sağlık tesisi içerisine gelen hasta genelde acılı ve ızdıraplı olarak gelir ve burada da personelden güler yüz görmek ister. Dolayısıyla burada personelimizin güler yüz kat sayısını daha artırmak, vatandaşın bu husustaki memnuniyetini daha yükseltmek çabasında olacağız” dedi.


Sağlık çalışanlarına bu konuda eğitim vermek suretiyle personeli bu noktada tescilleme adına Niğde Üniversitesi Rektörlüğünün de projeye ciddi desteği var. Yaklaşık olarak 2 Bin 200 civarındaki personelimiz tüm çalışanlarıyla beraber bu eğitimden geçmesi suretiyle sertifika sahibi yapılacaklar. Bu sertifika neticesinde artık hastanemiz 'Güler Yüzlü Hastane' etiketini kazanmış olacak” şeklinde konuştu.



Editör: TE Bilişim