Niğde Sağlık Müdürü Dr. Yücel Yılmaz, öğrencilerin sağlıklı beslenmesi konusunda uyarılarda bulundu. 

Öğrencilerin okul başarısı yanında büyüme ve gelişmeleri ile sağlık beslenmelerinin de önemli olduğunu belirten Müdür Yücel, öğrenciler için en önemli öğün kahvaltıdır” dedi.

Sağlık Müdürü Yücel, çocukların okul kantinleri, büfe gibi yerlerden satın aldıkları besinlerin seçiminde de dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Öğrencilerin sağlıklı beslenmeleri konusunda açıklamada bulunan Sağlık Müdürü Yılmaz şunları kaydetti: “Öğrencilerin okul başarısı yanında büyüme ve gelişmeleri ile sağlık beslenmeleri de çok önemli bir husustur. Okul çağı döneminde, öğrencilerin bedensel ve zihinsel gelişmelerini en iyi şekilde tamamlamalarına ve ileriki yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmalarına destek olmak gerekir. Öğrencilere temel beslenme bilgilerinin verilmesi, öğrenicilere davranışları ile örnek olma konusunda, velilerin yanı sıra, öğretmenlere de önemli sorumluluklar düşmektedir.


Çocukların sağlıklı beslenmesi için dört besin gurubunda bulunan çeşitli besinlerde yeterli miktarda ve dengeli bir şekilde tüketmeleri gerekmektedir. Süt grubunda yer alan süt, yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir, kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç vb besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesi önerilmektedir.”
“Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmeleri önemlidir” diyen Yılmaz: “hastalıklara karşı daha dirençli olmaları, göz cilt ve sindirim sistemlerinin sağlıklı olması için her gün imkanlar dahilinde 5 porsiyon taze sebze veya meyve tüketmeleri önerilmektedir. Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltıdır. Çocukların her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmelidir. Peynir, haşlanmış yumurta, taze meyve suyu, birkaç dilim ekmek veya 1 bardak süt poğaça, domates çocuklar için yeterli ve dengeli bir kahvaltı öğreneğidir. Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi, düzenli olarak ara ve ana öğünlerin tüketilmesi ile mümkündür. Bu nedenle öğün atlanmamalıdır. Tüketilecek besinlerin 3 ana, 2 ara öğünde alınması en uygun olanıdır.

Okulda veya evde dinlenirken ve ders çalışırken açlık hissedildiğinde tüketilen besinlere dikkat edilmelidir. Örneğin, şeker ve şekerli besinler, cips, gazlı içecekler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları ve kuru meyveler tüketiminin tercih edilmesi çocukların sağlıklı beslenmeleri açısından daha yararlıdır’ diye konuştu.

Açıkta satılan besinlerin yeterince güvenilir ve taze olmadığının altını çizen Yücel, Uygun koşullarda muhafaza edilmedikleri için çabuk bozulma riski taşırlar. Bu nedenle, açıkta satılan besinlerin kesinlikle satın alınmaması gerekmektedir. Çocukların sevdikleri herhangi bir spor dalı ile ilgilenmeleri teşvik edilmelidir. Sağlıklı yaşam için çocuklara el yıkama ve diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması çok önemlidir. Bu nedenle çocuklara, özellikle yemek yemeden önce ve sonra, tuvalete girdikten sonra, dışarıda oyun oynadıktan sonra, dışarıdan eve gelince ellerini uygun şekilde yıkamaları konusunda alışkanlık kazandırılması gerekmektedir. Çocukların okul kantinleri, büfe gibi yerlerden satın aldıkları besinlerin seçiminde de dikkatli olmaları gerekmektedir. Süt, ayran gibi ambalajlı besinleri satın alırken etiket bilgisinde üretim izninin bulunmasına ve son kullanım tarihinin geçmemiş olmasına, ambalajsız satılan tost, simit ve poğaça gibi yiyeceklerin de temiz ve güvenilir şekilde hazırlanmış olmasına dikkat dikkat edilmelidir. Okul kantinlerinde sağlıklı besinlerin bulundurulması için okul yönetimi, öğretmen ve veliler işbirliği içinde olmalıdır” şeklinde konuştu.




Editör: TE Bilişim