Niğde il Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, ishal hastalığının özellikle 6 ay-2 yaş arası çocuklarda çok yaygın olduğunu belirterek; “Çünkü bu yaşlarda beslenme alışkanlıkları, ek besinlerle beslenme ve dış ortamla temas daha fazla olmaktadır” dedi.

  

İlk 6 ay anne sütü dışında başka gıda almayan (su dahil olmak üzere) bebeklerde ishal görülme ihtimalinin çok az olduğunu dikkati çeken Dr. Öztürk; “Bebekler doğumdan hemen sonra (özellikle ilk yarım saat içerisinde) memeye tutulmalı ve emzirme ilk 6 ay mutlaka devam etmelidir” diye konuştu.

 

İshali olan hastaya posasız ve yağsız gıdalar verilmesini öneren Dr. Öztürk; “Kuruyemiş, çikolata, kızartma gibi gıdalardan uzak durmalıdır. Yağsız makarna, pirinç lapası, haşlanmış patates, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte verilebilir. Bol miktarda sıvı tüketimi tavsiye edilir” dedi.

 

Anne sütü alan bebekler ishal olduklarında emzirme sıklığı artırılarak, emzirmeye devam edilmesi gerektiğini öneren Dr. Öztürk; “Çocuk herhangi bir nedenle emzirilemiyorsa, emzirmenin başlatılması ve devamı için bir sağlık kurumundan danışmanlık ve destek alınması, eğer mümkün değilse her zamanki ek gıdasına devam etmesi, sıvı miktarı artırılması önemlidir” şeklinde konuştu.

 

Dr. Öztürk; “Doktor kontrolü olmadan herhangi bir ilaç, özellikle ishal kesici ilaçlar kesinlikle verilmemelidir. Orta derecedeki ishal vakalarında çocuklar huzursuzdur ve çok susarlar. Dehidratasyonu önlemek için çocuğa her zamankinden çok sıvı verilmeli ve beslenme kesilmemeli, uygun gıdalarla beslenmeye devam edilmelidir” dedi.

 

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, temiz içme suyu, ORS sıvısı, tuzlu ayran, pirinç suyu, sebze veya tavuk çorbası, şekersiz açık çay, tatlandırılmamış taze meyve suyu verilmesinin uygun olan sıvılardan olduğunun altını çizdi.

 

İshalden korunma yollarına dikkati çeken Dr. Öztürk; “İshalden korunmada kaynağı bilinmeyen suları tüketmemek, Çiğ tüketilen meyve ve sebzeleri bol su ile yıkamak.  Elleri yemekten önce ve sonra sabunla yıkamak,  Kullanılan ve içilen suların klorlanması faydalı oluyor” diye konuştu.

 

“Tıbbi Gözetim Gerektiren Durumlar Nelerdir?” sorusunu cevaplandıran Dr. Öztürk, bunların; “Bebeklerdeki ishaller, sıvı alamayan sürekli kusan hastalar. Küçük çocuklarda orta derece veya şiddetli ishaller Kanla karışık ishaller, 2 hafta üstünde devam eden ishaller, Kramp yapmayan karın ağrısı, kilo kaybı gibi genel hastalıkla ilgili ishaller, Yiyecek hazırlayanlarda görülen ishaller (mutlaka portör muayenesi tekrarlanmalı)” olduğunu belirtti.

 

 

Editör: TE Bilişim