Kamu Hastaneler Birliğine ait  Niğde Devlet Hastanesi Kardiyoloji kliniğinde ilk defa hastaya Kalıcı Kalp Pili (ICD) cihazı başarıyla uygulandı. Kalp yetmezliğine bağlı ritim bozukluklarında ve ani ölümler önlenmesinde giderilmesinde kullanılan kalp şok cihazı (Kalp Pili) Anjıo ünitesinde takıldı.

Niğde Devlet Hastanesini Kardiyoloji  Uzmanı Dr. Betül Özaltun Kalıcı Kalp pili takılması ile ilgili yaptığı açıklamada; “73 yaşında bayan hastamız ritim bozukluğu ve nabız düşüklüğü nedeniyle polikliniğimize başvurdu. Hastamızdaki nabız düşüklüğünün nedeni yaşa bağlı kalp ritim odacıklarının bozulması olduğu düşünüldü. Öncelikli hastaya geçici pil takıldı. Pilin hastaya fayda gösterdiği görüldü. Kalıcı pil takılmasına karar verildi. Kalp pil takviyesiyle normal atımlarına ulaştı. Takılan pilin ömrü 6 ila 7 yıl arasında kalbin durumuna bağlı olarak değişmektedir.

İlimizde Anjio ünitesi bulunduğu için kalp pili takılması  rahatlıkla yapılabilmekte ve kontrolleri tarafımızca sağlanabilmektedir. Kalp pili lokal aneztezi ile  köprücük kemiğinin altına küçük kesi açılarak pili kas içine yerleştirerek kalbe kablo gönderilerek yapılan bir uygulamadır. Vücutta dikkatli bakılmadığı sürece pil dışarıdan fark edilmez ve hasta normal hayatına dönebilir. Pil takılan taraf koluna bir miktar dikkat ettiği sürece neredeyse tüm vücut fonksiyonları, hastalıktan önceki hali ile yapabilir.  Son dönem imal edilen piller ile MR çekilmesinde sakınca yoktur. Kalp pili takılan hastalar uygulanan ilaç tedavilerine, ilerleyen dönemlerde olacak kontrollerine dikkat etmelidirler” dedi

 

Niğde Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Fatih Balcı, yapılan Kalıcı Kalp Pili uygulaması için şunları söyledi “Kalıcı Kalp Pili  uygulamasının ilimiz için kazandırılan çok güzel bir uygulamadır. Artık Kalıcı kalp pilleri için başka hastanelere gitmeye gerek kalmayacak. Kardiyoloji kliniği Anjio ünitesiyle birlikte sürekli gelişiyor.  Kalp artık Kalp rahatsızlıklarından dolayı sevk işlemlerini iyice azaltmak için sürekli çalışıyoruz. Niğdede kalp cerrahisi yapılabilmesi için eksikliklerimizi tamamlamak üzereyiz. Önümüzdeki günlerde kalp ameliyatı gerek görülen hastalarımızı ameliyat etmeye  başladığımızda sorunumuzu büyük ölçüde çözmüş olacağız. İlimizde eksik olan branşlar ve üniteler için de çalışmalarımız devam ediyor. Birliğimize bağlı tüm tesislerimizle birlikte ilimize en iyi hizmeti verme gayretindeyiz. “ dedi.

 

Editör: TE Bilişim