Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel, akılcı ilaç kullanımı ile ilgili Niğde’de bulunan 375 hekime mektup gönderdiğini söyledi. 

Yücel, Türkiye’nin 42 ülke arasında en yüksek antibiyotik tüketimine sahip ülke olduğunu belirterek: “İlimiz antibiyotik içeren reçete yüzdesi parametresinde Türkiye ortalamasının ve İç Anadolu Bölgesi ortalamasına yakın seviyededir.” dedi.

Sağlık Müdürü Yücel konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de akılcı olmayan ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Akılcı İlaç Kullanımı (AİK), kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre; uygun ilacı, uygun süre ve dozda, kendilerine ve topluma en düşük maliyetle sağlayabilmeleri şeklinde tanımlanmaktadır. Bilindiği üzere antibiyotiklerin akılcı olmayan kullanımı direnç gelişimine sebep olmaktadır. Avrupa’da her yıl 400 bin kişide antimikrobiyal ilaçlara dirençli mikroorganizmalar ile enfeksiyonlar gelişmekte ve bunların 25 bini kaybedilmektedir. Bir antibiyotiğin bulunması ve piyasaya verilmesi için ortalama geçen süre yaklaşık 14 yıldır. Yeni bir antibiyotiğin bulunması için harcanan para ise ortalama 85 milyon dolar yani yaklaşık 250 milyon TL dir. Ülkemiz sağlık harcamalarının önemli bir kısmının ilaç harcamalarından oluşması endişe verici bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu harcamaların ise yaklaşık yüzde 40’ını antibiyotikler oluşturmaktadır.” dedi.

Yücel, “Ülkemizde maalesef akılcı olmayan ilaç kullanım oranları yüksektir. Antibiyotikler akılcı olmayan şekilde kullanılan ilaçların başında gelmektedir. DSÖ’nün yapmış olduğu kapsamlı bir araştırmada; Türkiye, 42 ülke arasında en yüksek antibiyotik tüketimine sahip ülke olmuştur. İlimiz antibiyotik içeren reçete yüzdesi parametresinde Türkiye ortalamasının ve İç Anadolu Bölgesi ortalamasına yakın seviyededir.” diye konuştu.

Antibiyotiklerin uygun kullanılmadığı durumlarda antibiyotiklere karşı direnç gelişe bilmekte ve o antibiyotik artık o kişide etki olmadığını belirten Yücel şunları dedi: “Mikroorganizmalarda direnç gelişimi,Süper infeksiyonların ortaya çıkması,İmmünite değişiklikleri (granülositopeni, allerjik reaksiyonlar, dost floranın baskılanması, v.d.) ile organizmanın infeksiyona direncinin kırılması,Hedef organlarda bozukluklar gelişimi,Tedavi maliyetinin artması. Konu ile ilgili olarak Müdürlüğümüz tarafından yıl boyunca yazılı görsel basın bildirileri, hastaların ve sağlık çalışanlarının bilgi ve bilinç düzeylerini artırmak ve halkımızda Akılcı İlaç Kullanımı konusunda davranış değişikliği oluşturmak amacıyla çeşitli eğitimler ve faaliyetler yürütülmektedir. Etkin tedaviyi, doğru antibiyotiği tespit etmek, en iyi yoldan etkin dozda, optimal aralıklarla uygun sürede vermektedir. Anne ve babalar hem kendileri için hem de çocukları için mutlaka hekime danışarak antibiyotik kullanmalıdır.

Akılcı ilaç kullanımı ile ilgili Niğde’de görev yapan 375 hekime mektup gönderilmiştir. Hekimlerimizin göstermiş olduğu hassasiyetten dolayı teşekkür ediyor, bundan sonrada aynı duyarlılıkta özen göstereceklerini temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim