Niğde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, Niğde’nin giriş ve çıkışlarında egzoz gazı emisyon ölçüm denetimi yaptı. 
Niğde -Adana yolunda trafik polisleriyle birlikte denetim yapan ekipler, otobüs, otomobil, kamyon ve minibüsleri durdurarak egzoz gazı ölçümü yaptı.
Müdürlük görevlileri 2 saat boyunca durdurulan araçların egzoz gazı emisyon ölçümünde yasal sınırı aşmadığı için denetim geçtiğini ve herhangi bir işleme gerek olmadığını belirtti.

Niğde Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Akaycan, araçlara sınır değerlere aykırı emisyona sebep olduğunun tespiti halinde 1 bin 932 TL, egzoz gazı emisyon ölçüm pulunun ibraz edilememesi durumunda ise 963 TL para cezası kesileceğini söyledi.

Egzoz gazı emisyon denetimlerinin Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü İle Benzin Ve
Motorin Kalitesi Yönetmeliği kapsamında yapıldığını ifade eden Akaycan: “ Burada amaç, trafikte seyreden motorlu kara taşıtlardan kaynaklanan egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin etkilerinden canlıları ve çevreyi korumak, egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak ölçümler yaparak kontrol etmektir. Bu çerçevede, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz olarak Emniyet Müdürlüğümüzün de kalkılan ile bu tur kontrol ve denetimleri yapmaktadır ve yapmaya da devam edecektir. Araçlarda ölçüm periyodu,S Hususi ve resmi otomobillerde ilk 3 yaş sonunda ve takip eden her 2 yılda bir. Diğer Motorlu araçlarda 1. Yaş sonunda ve takip eden her yıl olarak belirlenmiştir” dedi.


Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzce trafikte seyreden motorlu taşıtlara yapılan   Egzoz Gazı Emisyon denetimlerinde, araçların ölçüm sınır değerlerine aykırı emisyona  sebep olduğunun tespiti halinde İl Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca ve Egzoz Gazı  Emisyon Ölçüm pulunun ibraz edilememesi durumunda ise trafik zabıtasınca taşıt sahibine 2872 sayılı Çevre Kanununun 20. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendine göre idari yaptırım  tutanağı hazırlanmaktadır. 28 Aralık 2014 tarih ve 20151’1 sayılı tebliğe göre 2015 yılı 2872 sayılı Çevre Kanununun 20. maddesinde yer alan idari para cezaları;
Sınır değerlere aykırı emisyona sebep olduğunun tespiti halinde; 1 bin 932 TL, Egzoz gazı emisyon ölçüm pulunun ibraz edilememesi durumunda ise 963 TL
Ceza kesilmektedir” diye konuştu.  


Editör: TE Bilişim