Mayıs ayından bugüne kadar  Niğde Devlet Hastanesine  40 mantar zehirlenmesi vakası gelmiştir. Bu hastalardan yarısı ayaktan tedavi olurken yoğun bakım ve servilerde takip edildi.

Niğde Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. İsmail Abasıkeleş, son günlerde sıkça  rastlanılan mantar zehirlenmesi ile vatandaşları uyardı.

Dr. İsmail Abasıkeleş, toplama mantarların yenmemesi , marketlerde satılan Tarım Bakanlığı onaylı taze kültür mantarlarının tüketilmesi sağlık açısından en uygun tüketim olduğunu belirtti. Dr. Abasıkeleş mantar zehirlenmeleri hakkında şöyle devam etti.” Vatandaşlarımız toplama mantarı lezzetli diye çok talep etmekte. Toplama mantar her zaman büyük bir risk faktörüdür. En uygun mantar tüketimi, saklama koşulları uygun, taze kültür mantarlarını tüketilmelidir. Uygun saklama koşullarda saklanmayan ve bayat kültür mantarları da gıda zehirlenmelerine sebep olabilmektedir.

Mantar zehirlenmelerinde belirti ve bulgular ilk 2-6 saatte ortaya çıkmakta, bulantı-kusma, tansiyon düşüklüğü,çarpıntı, nörolojik belirtiler, karın ağrısı şeklinde seyretmekte ve belirtilerin ortaya çıkması bazen 5. Günü bile bulmaktadır. Bu nedenle toplama mantar yiyen hastaların mantar zehirlenmesi yaşadığını fark etmesi gecikebilmektedir. Toplama mantarlarda zehir çeşidi ve düzeyi çok farklı olabilmektedir. Bunun her bir bünyeye etkileri  farklı seyredebilmektedir. Aynı sofradan aynı yemeği yiyenlerin yedikleri miktara ve toplanan mantar çeşitlemesine göre etkilenmeleri farklı olabilmektedir. Bu nedenle biz daha öncede yiyorduk bir şey olmuyordu, bu mantardan hepimiz yedik sadece bu kusuyor ifadelerine çok rastlamaktayız. Bu nedenle, toplama mantarları hiçbir şekilde tüketilmemelidir . Mantar zehirlenmelerinde akut (ani gelişen) böbrek yetmezliği yada akut karaciğer yetmezliği veya her ikisi birden gelişebilmektedir. Akut böbrek yetmezliğinde etkilenme diyalizi gerektirecek kadar olabildiği gibi akut karaciğer yetmezliklerinde karaciğer nakli gerektirecek kadar hayati tehlike arz eden durumlar ortaya çıkabilmektedir. Toplama mantar lezzeti oluyor diye de bu riskleri göze almamak gerekir. Vatandaşlarımızı toplama mantar yeme konusunda bir uyararak sağlıklarını riske atmamaları gerekir. “dedi



 
Editör: TE Bilişim