Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Dursun Koç Mevsimsel grip hastalığına karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu. Dr. Koç, Grip influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır.

Grip hastalığının kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirten Dr. Koç; “ Grip belirtileri, virüsün vücuda girmesinden sonraki 1-3 gün içerisinde ortaya çıkar. Ateş (38 °C ve üzeri ) yükselir ve titreme görülür, bunlara baş ve karın ağrısı eşlik etmektedir. Kuru bir öksürük görülür. Bunların dışında, eklem ve boğaz ağrıları, iştahsızlık, burun akıntısı, hapşırma, baş dönmesi de grip hastalığında görülebilir. Çocuklarda bu duruma kusma ve ishal eşlik edebilir, küçük çocuklarda dikkat edilmesi gereken ek belirti huzursuzluk, iştahsızlık ve uyku halidir. Belirtiler hastanın günlük işlerini etkileyecek düzeye ulaşabilir. Halsizlik grip geçtikten sonra bile bir kaç hafta devam edebilir. Şikâyetler genellikle 7 gün sürer, ilk 2-3 gün içerisinde şiddetlenir ve sonrasında düzelme başlar, ancak iyileşme süresi 1- 2 haftaya kadar da uzayabilir” dedi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç; “ Yaşadığımız soğuk hava koşulları sebebiyle mevsimsel grip nezle ve üst solunum yolu enfeksiyon vakalarında artış olmuştur. Acil sağlık müdahalesi gerektirmeyen söz konusu mevsimsel grip, nezle ve üst solunum yolu enfeksiyon vakalarının Aile Sağlığı Merkezlerimize başvurmadan, akşam saatlerinde hastanelerimizin acil servislerine başvurması sonucunda, olağandışı yoğunluk oluşmaktadır. Bu rahatsızlıklarda, ateş öksürük ve burun akıntısı gibi belirtilerin görülmeye başlandığı ilk saatlerde hafta içi gündüz saatleri ile esnek mesai kapsamında öncelikle Aile Sağlığı Merkezlerimize başvurulması halinde yaşanan rahatsızlık hızlıca teşhis edilip, gereken tedaviye başlanabilecektir. Acil Servislerimizin asıl hedef hasta kitlesi olan vakalara yoğunlaşabilmesi için mevsimsel grip nezle ve üst solunum yolu enfeksiyonu olan hastalarımızın daha rahat koşullarda hizmet alabilecekleri Aile Sağlığı Merkezlerine öncelikle başvurmalarını rica ederiz ” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim