Bayramlar, aile bireylerinin bir araya geldiği ve görkemli sofraların kurulduğu günler. Bu özel günlerde, ihtiyaç sahiplerine dağıtıldıktan sonra geri kalan etlerin saklanması ev hanımları için sorun. Uzmanlar, etlerin dondurucuya konulmasından önce 2 gün dinlendirilmesi uyarısında bulunuyor.

Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Özyurt Şafak, etleri saklamanın en iyi yolunun, hızlı bir şekilde dondurarak saklamak olduğunu söyledi. Bu işlemden önce 2 saat beklenilmesini isteyen Şafak, şu bilgileri verdi: "Etler kesildiğinde, ölüm saati, ölüm kasığı dediğimiz bir olay var. Bunun çözümlenmesi için mutlaka 2 gün boyunca etler dinlendirilmelidir. Bunun yolu buzdolabında ya da 14 derecenin altındaki bir sıcaklıkta, bu soğuk balkon bile olabilir. Etler dinlendirildikten sonra tüketilecek miktarlarda poşetlenerek dondurucuya konulmalı."

"KAVURMA YAPACAKSANIZ ETLERİN YAĞINI AYIRIN"

Yaygın saklama yöntemlerinden birinin de kavurma yapmak olduğunu dile getiren Şafak, "Kavurma, bizim ülkemizde yapılan en önemli saklama yöntemlerinden bir tanesi. Bu yapılacaksa yine tüketilecek porsiyonlarda kaplara yerleştirip, üzerine kuyruk ve iç yağ gibi eritip dökülmeden, etlerinden yağlar arındırılarak tercih edilmeli. Mutlaka etin yağını ayırmalıyız, buna dikkat etmeliyiz." diye ifade etti.

"IZGARA İLE ATEŞ ARASINDA 20 SANTİM OLMALI"

Şafak, etleri pişirirken dikkat edilmesi gereken hususları ise şöyle anlattı: "Pişirirken, mangal çok yaygın ama burada etler ateşe çok yakın olursa kanserojen madde oluşumu fazla olabiliyor. Mangal yapılacaksa mutlaka ızgara ile ateş arasında 20 santim mesafe olması lazım. Evde yağsız teflon tavada ya da ızgaralarda pişirilebilir. İçindeki demirin de vücutta etkin bir şekilde kullanılmasını istiyorsak sebzelerle tüketmek en sağlıklı yöntemdir."

Sadece Kurban Bayramı'nda değil, her zaman yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Şafak, sağlıklı bireylerin kırmızı Eti rahatlıkla tüketebileceğini, ancak sebzelerle birlikte tüketmelerinin daha faydalı olacağını vurguladı. Şafak, sağlık sorunu olanların ise tüketim miktarına dikkat etmesi gerektiği uyarısında bulundu.



Editör: TE Bilişim