Niğde Halk Sağlığı Müdür vekili Dr. Ertan Değirmencioğlu Zatürre Ölümlerinin Önlenmesi Haftası nedeni ile yaptığı açıklamada;  “Bakanlığımız tarafından 5 yaş altı çocuklarda zatürreye bağlı ölümleri azaltmak, gereksiz antibiyotik kullanımını önlemek, bebek ve çocuklara yönelik koruyucu sağlık hizmetlerini geliştirmek amacıyla “AKUT SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINI KONTROLÜ PROGRAMI”   yürütülmektedir. Özellikle Solunum Yolları hastalıklarının kış aylarında artması nedeniyle konuya dikkat çekmek ve halkımızın bilgilendirilmesi amacı ile Kasım ayı son haftası “Zatürre Ölümlerinin Önlenmesi” haftası olarak belirlenmiştir.

Sağlık Bakanlığımızın mevcut aşı takvimi içinde yer alan ve çocuğun 2,4,6,18 ve 24. aylarında Aile Hekimliği Birimlerimiz tarafından ücretsiz olarak uygulanan Pnömokok aşısının tam yaptırılması Pnömoni (Zatürre) hastalığının önlenmesinde en önemli koruyucudur. Tedaviye geç kalındığında ölümlere neden olabilen ancak tedavisi mevcut olan bu hastalıkta ailelerin bilinçli olması, çocuğun ateşi varsa, öksürüyorsa, solunumu güçleşmiş ve  sık nefes alıp veriyorsa, kaburgalarının arası ve burun kanatlarında  çekilmeler oluyor ve çocuk beslenemiyorsa, morarması varsa hiç vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir” dedi
 
Kimler Risk Altındadır?
Dr. Ertan Değirmencioğlu açıklamasının devamında; “Düşük doğum ağırlığı, erken doğum, anne sütü ile beslenememe, beslenme bozukluğu,kış ve bahar mevsimleri,aşılanmanın ihmal edilmesi (özellikle kızamık ve boğmaca),vitamin A eksikliği, düşük doğum ağırlığı, hava kirliliği ve sigara, kalabalık ortam (ev, okul), çevresel kötü koşullar,sağlık merkezine ulaşamama ve yetersiz başvurudur. Gelişmekte olan ülkelerde pnömoni riskinin en fazla olduğu yaş grubu 2 yaş altıdır.

Genel hastalıklardan korunma stratejileri zatürrenin ağırlığını ve görülme sıklığını azaltabilir. Anne sütü, sağlıklı beslenme, çocuk ve bebek gelişiminin dikkatli izlenmesi, hijyen, aşılanmanın önemi, çocukların yanında sigara içiminin önlenmesi, hastalığın tanınması ve izleme konusunda annenin ve ailenin, toplumun eğitimi hastalıktan korunmada temeldir. Çocukların anne sütü ile beslenmesinin, küçük bebeklerde zatürree oranını % 32 azalttığı görülmüştür. Yaşamın ilk 6 ayında sadece anne sütü verilmeli ve 2 yaşa kadar emzirme sürdürülmelidir. Özellikle içinde bulunduğumuz kış aylarında sık el yıkama, ev içi hava kirliliği oluşturan sigara ve soba dumanından çocukların korunması, kalabalık ve hasta kişilerin olduğu ortamlardan uzak durulması önemlidir” dedi.

 
Editör: TE Bilişim