SES – Sağlık Hizmetleri ve Emekçileri Sendikası Niğde Şube Temsilcisi Yılmaz Yıldız bir basın açıklaması yaptı. Yıldız yaptığı yazılı basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi
 
 
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu taşra teşkilatında bulunan TSM’ler ile Sağlık Bakanlığı taşra teşkilatında bulunan çalışanların önemli bir kısmının kendi istekleri olmadan (RESEN) bulundukları ilin Kamu Hastane Birliğine bağlı hastanelere atandıkları anlaşılmaktadır.
 
SES Niğde Temsilciliği bu atamalarda mağdur edilen üyelerimizin listesini hazırlayarak genel merkezimize göndermesi gerekmektedir. Yapılacak listede özellikle üyelerimizden sendika işyeri temsilcisi olanlar ile başta sağlık olmak üzere mazereti olanları belirtmesi ve listede üyelerimizin hizmet puanlarını göstermesi önemlidir. Ayrıca listede üyemizin görev yaptığı TSM veya 112’de kendi kadrosunda kaç kişinin görev yaptığını da belirtmesi önemlidir.
 
663 sayılı KHK’nın geçici 1. maddesinde bakanlık ve bağlı kuruluşlar teşkilat ve kadrolarını KHK’nın yürürlüğe girdiği tarihten en geç bir yıl içinde (2 Kasım 2011-2Kasım 2012) KHK’ya uygun hale getirmesi gerektiği belirtilmiştir. KHK’nın geçici 2. maddesinde de bu KHK’da belirtilen düzenleyici işlemlerin KHK’nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç bir yıl içerisinde çıkarılması gerektiği belirtilmiştir. Yani 2 Kasım 2012 tarihine kadar tüm işlemlerin bitmesi gerekirdi. Fakat atamalar bu tarihten sonra gerçekleştirildi. 
 
Niğde de olduğu gibi Türkiye genelinde yapılan bu keyfi atamalarda; Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı 5 Ekim 2012 tarih ve 115 nolu genelgesinin 6. Maddesi gereği hizmet puanı esas alınıp alınmadığı yapılan atamalarda incelenmelidir.
 
663 sayılı KHK uyarınca Türkiye Halk Sağlığı Kurumu(THSK) Başkanlığının 08.10.2012 tarih ve 13425 sayılı yazısı ile THSK taşra teşkilatı kadro standartları yönergesinde değişiklik yapılmış ve yönerge ekindeki cetveller yenilenmiştir. Buna göre yapılan atamaların yönerge eki cetvellerine uygun olup olmadığına dair araştırma yapılmalıdır. 
 
663 sayılı KHK uyarınca Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 16.08.2012 tarih ve 16784 sayılı yazısı ile Sağlık Bakanlığı taşra teşkilatı kadro standartları yönergesi çıkarılmış ve yönerge ekinde kadrolara yer verilmiştir. Özellikle 112 merkezlerinde veya başka birimlerde görev yapıp naklen atanan personelin atamalarının bu yönergeye uygun olup olmadığının incelenmesi gerekmektedir.
 
Ayrıca Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliği halen yürürlükte olduğundan, gerek Sağlık Bakanlığı’nın taşra teşkilatı, gerekse Türkiye Halk Sağlığı Kurumu(THSK) taşra teşkilatının PDC sayılarının da dikkate alınması gerekmektedir.
 
Yapılan atamalarda, hizmet puanı sıralamasına uyulup uyulmadığı, mazeretleri olan personelin mazeret durumlarının gözetilip gözetilmediği gibi hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
 
Mağdur edilen üyelerimizin hukuksal olarak başvuracakları yol;
 
Atama kararının kendilerine tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde idare mahkemesine dava açmaktır. Bu konuda dava açmak isteyen üyelerimize dilekçe bazında hukuksal yardım yapılacaktır. Ayrıca mazereti dikkate alınmayıp ataması yapılan üyelerimizin karar kendilerine tebliğ edilir edilmez 7 gün içerisinde dilekçe ile başvurup mazeretlerini beyan ederek atamalarının iptalini istemeleri gerekmektedir. Bu konudaki teknik süreç şöyledir: Örneğin, sağlık mazereti olan bir hemşire resen atandığında, atama kararı kendisine 21 Aralık günü tebliğ edildi. Kendisi bu karara karşı 28 Aralık günü itiraz etti. İtirazı 25 Ocak 2013 tarihinde reddedildi. Bu kişi red kararının kendisine tebliğinden itibaren 53 gün içinde idare mahkemesine dava açabilir. Bu kişi atama kararı tebliğ edilip itiraz dilekçesi verene kadar geçen 7 günlük sürenin dava açma süresinden düşüldüğünü bilmelidir.
 
Resen atamalarla ilgili olarak SES Genel Merkeze listeler ulaştığında ya da ayrıntılı bilgiler verildiğinde ayrımsız tüm sağlık çalışanları için, Genel Merkezimiz Bakanlık düzeyinde girişimlerde de bulunulacaktır.
 
663 sayılı KHK’nın 35. maddesinin 4. fıkrası uyarınca Sağlık Bakanlığına bağlı kuruluşların taşra teşkilatlarında (THSK ile TKHB) çalışan personel ile ilgili olarak (Sağlık Bakanlığı taşra teşkilatı zaten il valiliğine bağlıdır) il valiliğinin 5442 sayılı kanun kapsamında il içinde bir yılı aşmamak üzere geçici görevlendirme yetkisi bulunmaktadır. Dolayısıyla yapılan atamaların naklen atama mı ya da görevlendirme mi olup olmadığına da dikkat edilmesi gerekmektedir. 



Editör: TE Bilişim