Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı KETEM ve Verem Savaş Dispanseri’nde artık dijital görüntüleme ile hizmet verilecek.

Niğde İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, yaptığı açıklamada ; İlimizde Halk Sağlığı Müdürlüğümüze  bağlı Merkez Dışarı Camii arkası Eski Tekel binasında      hizmet veren KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) toplum tabanlı tarama çalışması yapmaktır. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nin (KETEM) birinci hedefi erken teşhis halinde kesin tedavisi bilinen 5 kanser türünde  (Meme, Rahim Ağzı, Prostat, Cilt, Kalın Bağırsak Kanseri) tarama yapmak, erken teşhis koyabilmektir. Meme kanseri için 40-69 yaş, kolon  kanseri için 50-70 yaş, rahim ağzı kanseri için de 30-65 yaş kadın nüfusunu taramaların yapılması gerekmektedir. Bu kanser türlerinde erken teşhis halinde tedavi şansı çok yüksektir. KETEM’e başvurup kanser taraması yaptırmak isteyen herkes ücretsiz  muayene edilmektedir. Ayrıca İlimiz tüm kasaba ve köylerinden Kurumumuza ait araçlarla  ücretsiz  olarak  taşıma  yapılarak vatandaşımızın taramaları yapılmakta ve tekrar evlerine bırakılmaktadır.


2014 yılı içerisinde KETEM tarafından İl genelinde toplam 6078 mamografi, 5764 Rahim Ağzı (HPV), 4490 Gaitada Gizli Kan taraması yapılmıştır. Bu taramalarda 11 meme kanseri, 1 rahim ağzı kanseri erken dönemde teşhis edilmiştir.

Meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser olup, yılda en az 25.000 kadını etkilemektedir. Tüm kadın kanserleri içerisinde %20-25’i meme kanseridir. Erken evrelerde meme kanserlerin tedavi oranları çok başarılıdır. Ancak, ileri evrelerde hem yaşam süreleri kısıtlı hem de uygulanılan tedaviler hastalar için yaşam kalitesini düşürmektedir.

Meme kanserinin tedavisinde başarı için erken tanı vazgeçilmez unsurdur. Tüm halkımıza sağlıklı günler dilerim.



Editör: TE Bilişim