Uzmanlar soğuk hava ve kar yağışıyla birlikte yollar ve kaldırımlarda meydana gelen buzlanmalara karşı vatandaşları yürürken dikkatli olmaları konusunda uyardı.


Karlı havada sakatlanma riskinin arttığını söyleyen Niğde Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Ahmet Sinan Sarı, eller cepte yürümek, telefonla konuşarak yürümek, önüne bakmadan yürümek ve sigara içerek yürümek bunlar dengenin bozulması için bir risk faktörü olduğunu söyledi. Konuyla ilgili önemli bilgiler veren Sarı; "Kış dediğimiz zaman ilk etapta insanın aklına kar ve buz geliyor. Kar ve buz olduğu zaman bize ekseri el ve bilek kırıkları, düşmeler sonrası diz kapak kırıkları ve kalça kırıklıkları gelmekte. Bu konu hakkında hastalarımızı ve karda dışarıda iş yapan vatandaşları uyarmak gerekiyor. Yürürken bacakları açarak yürümek lazım. Yürürken hafif öne eğilerek penguenvari, yani vücut ağırlığını her iki ayağa eşit olarak yürümek lazım. Bu şekilde yürüyerek mümkün mertebelerden korunmak lazım. Bu etaplarda ilk olarak korunmak çok önemli. Böyle bir olay başımıza geldiği zaman bunun tedavi bir ay iki ay zaman zamanda beş altı aya kadarda uzaya biliyor. Özellikle dışarıda çalışan vatandaşlarımızı bu konuda uyarmak istiyorum” dedi.

Dr. Sarı, “Karlı ve buzlu havalarda yaşlı, görme sıkıntısı olan ve dengede bozulma olan hastalarımızın mümkün kalmadığı sürece dışarıya çıkmamaları gerekmektedir” diye konuştu.

Ayakkabı seçimin de vatandaşların dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Dr. Ahmet Sinan Sarı, “Giyinen ayakkabının derecesi çok önemli. Yazdan kalan bir ayakkabıyı kış aylarında giyemeyiz, tabi bu yüzden kışlık ayakkabıları tercih etmeliyiz. Bazen çift çorap bazen üç çorap ve kalın ayakkabılar giymelerini tavsiye ederim. Ayakkabımızın üzerini kar kapladığı zaman karların üzerinde erimesine izin vermeden temizlemeyi öneriyorum” şeklinde konuştu.


Editör: TE Bilişim