Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu, kış aylarında artan Karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı yaptığı uyarıda, her yıl yüzlerce kişinin bu nedenle hayatını kaybettiğini hatırlatarak bacaların kontrol edilmesi, kalitesiz kömür kullanılmaması ve lodoslu havalarda soba yakılmaması gerektiğini söyledi.

Karbonmonoksit gazının, öldürme potansiyeli olan, renksiz, kokusuz, tatsız bir gaz olduğunu belirten Dr. Değirmencioğlu, bu nedenle karbonmonoksit gazının 'sessiz katil' diye nitelendirildiğini söyledi.

Zehirlenme nedeniyle her yıl yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiğini, çok sayıda kişinin de sakat kaldığını ifade eden Dr. Değirmencioğlu karbonmonoksit zehirlenmesinin, kış aylarında soba, şofben ve kombi kullanımıyla arttığını belirterek, şöyle dedi; "Halk arasında 'sessiz katil' olarak adlandırılan bu gaz, zehirlenme sonrasında hastaların hiçbir şey hissetmeden derin bir uykuya dalmalarına neden olmaktadır. Ortamda biriken karbonmonoksit solunum yoluyla alındığında kana karışır. Kanda oksijenin yerini alır, oksijensiz kalan hücrelerde ölüm meydana gelir. Kalp beyin gibi hayati organlara oksijen gitmesi engellenir. Bu organlarda kalıcı işlev bozukluğu gelişir, sakatlıklara ve ölüme uzanan tablolar kaçınılmaz olur." 

Karbonmonoksit zehirlenmesinin zararlarını en aza indirebilmek için zehirlenme nedenleri, tedavisinin ve belirtilerinin bilinmesi gerektiğini dile getiren Ertan Değirmencioğlu, "Zehirlenen bir hastada halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi gibi gribal semptomların yanında nefes darlığı, göğüs ağrısı, ani kalp ve solunum durmaları gibi şikayetler gözlenebilir. Kişilerin çoğu uyku sırasında bu gaza maruz kaldıkları için genellikle bu şikayetlerin hiçbirini hissetmezler" diye konuştu.

Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu, karbonmonoksit zehirlenmelerinde bireysel olarak alınacak önlemlerin önemine değinerek, uyarılarda bulundu. Halkın kapalı ortamlarda bacasız ısıtıcıları kullanmaması gerektiğini, baca bağlantılarını kontrol ettirmesi gerektiğini kalitesiz kömür almamaları ve lodoslu havalarda sobalarını yakmamalarını söyledi.

Karbonmonoksit zehirlenmesi durumunda yapılması gerekenleri anlatan İl Müdürü Dr. Değirmencioğlu; “Zehirlenerek baygın halde yatan hastalar görüldüğünde öncelikle hemen pencereleri açıp içerinin havalanmasını sağlanmalı ve en kısa sürede zehirlenen kişiyi odadan dışarı çıkartılmalı ve 112 aranmalıdır. Öncelikle ağız ve burun temizliği yapılmalı, solunumunun olup olmadığı değerlendirilmeli, solunumunun olmadığı fark edilirse de temel yaşam desteği uygulanmaya başlanmalıdır. Karbonmonoksit zehirlenmesinde erken davranılırsa ve bir sağlık kuruluşuna başvurulursa tedavisinde başarı oranı artmaktadır."
 
 
Editör: TE Bilişim