Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk 1-7 Haziran İyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesi haftası nedeni ile bir basın açıklaması yaptı.

 

Dr. Bilgehan Öztürk açıklamasında ; İyot insan vücudunda çok az miktarda bulunan, normal büyüme  ve gelişme için gerekli olan bir mineraldir.  İnsan vücudunda beyin ve sinir sisteminin normal büyüme ve gelişmesi, vücut ısısı ve enerjisinin devamı için gerekli olan tiroid hormonlarının önemli bir bileşenidir. Bu hormonlar vücudun tüm sistemlerinin büyüme ve gelişmesi için gereklidir. Besinlerle iyot yetersiz alındığında iyot yetersizliği hastalıkları görülmektedir.

 

İyot eksikliği önlenebilir zeka geriliğinin en önde gelen nedenlerinden birisidir ve kişiyi anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca olumsuz olarak etkileyen bir durumdur.

Kişi her gün alması gereken iyotu alamadığından yaşamın her döneminde sağlık sorunları ortaya çıkar.

                                

İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk grupları; doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklardır. Bebek ve çocuklarda; büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin akranlarına göre en az 13.5 puan daha düşük olması, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma ve her yaşta guatr iyot yetersizliğinin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinden sadece birkaçıdır.

 

İyot yenilen gıdalardan ve içilen sulardan alınır. Deniz ürünlerinde (balık, yosun gibi), toprakta yeterli miktarda iyot bulunduğunda et, süt, yumurta ile tahıllarda ve diğer gıdalarda da bulunmaktadır. Birçok ülke, yıllar önce sofrada tükettikleri tuzlara iyot katarak bu sorunları ortadan kaldırmıştır. Evlerde iyotlu tuz tüketilmesi, ülkemizde iyot yetersizliğine bağlı hastalıkların yok edilmesi ve çocuklarımızın okul başarılarının yükseltilmesi çabalarına büyük katkı sağlayacaktır. İyot yetersizliği, neden olduğu hastalıklardan dolayı toplumun sosyal-ekonomik gelişmesini de etkilemektedir.

 

             İyotlu tuz ülkemizde besin satışı yapılan her yerde bulunmaktadır ve  sağladığı yararların yanında fiyatı çok ucuzdur. Son yıllarda, Sağlık Bakanlığı ve UNİCEF’in gösterdiği çabalarla ülkemizde de sofra tuzlarına iyot katılması zorunlu hale getirilmiştir. Ancak bu tuzlarda bulunan iyot; gün ışığında, fazla nemde ve yüksek sıcakta azalmaktadır. Bunu önlemek için; İyotlu tuz, koyu renkli, kapaklı bir kapta veya dolap içinde ışık almayacak şeklinde saklanmalıdır, Saklandığı yer nemli olmamalıdır, Bu tuzda bulunan iyotun yemek pişirilirken kaybolmaması için tuz, yemek ateşten indirilirken konulmalı veya sofrada yerken eklenmelidir”dedi.

 

Editör: TE Bilişim