İş yerinde beslenme, çalışanların işteki verimleriyle yakından ilişkilidir.Bu yüzden iş yeri sahipleri çalışanları için özel diyetisyen danışmanlığı almaktadır. Peki diyetisyenden yardım alamayanlar ne yapsın? İŞ’te KADIN diyetisyeni Aslıhan Ünlü çalışan kadınlar için yazdı.


Bu yazımda işte sağlıklı beslenmeyle ilgili bazı noktalardan bahsedeceğim.

Öncelikle güne kahvaltı yapmadan başlamamalıyız. İş verimini ve konsantrasyonunu artırmak için kahvaltı büyük öneme sahiptir. Fakat yapılan en büyük hatalardan biri kahvaltıyı uykuya tercih edip bu en önemli öğünü yapmadan güne başlamaktır.  Gece boyunca oluşan açlığın sabah kahvaltı yapılarak giderilmesi beynimizin ihtiyacı olan glikozu sağlayarak güne enerjik bir şekilde başlamamızı sağlayacaktır. Aksi halde bitkinlik, yorgunluk oluşacak ve bu da işteki verimimizi önemli derecede düşürecektir.



Bizim için önemli bir yere sahip olan kahvaltıya yeterli vakti ayırmalıyız ve geçiştirmemeliyiz. Pastanelerden aldığımız poğaçalar yeterli besleyici değere sahip değildir. Ayrıca içerdikleri yağ miktarının fazlalığından dolayı pratik oluyor diye tercih edilen bu poğaçalar size kilo aldırarak sağlığınızı olumsuz yönde etkileyecektir. Oysa evinizde hazırlayacağınız peynir, ekmek, zeytinden oluşan klasik bir kahvaltı emin olun o poğaçalardan daha doyurucu, en önemlisi sağlıklı beslenmenize yardımcıdır. Haşlanmış yumurta, süt, domates, salatalık, kuru meyve ve yeşilliklerle süsleyeceğiniz kahvaltı sizin için, sağlığınız için ve işteki verimliliğiniz için en faydalı olanıdır.


Öğlene kadar çalıştık yorgunuz, eve gidecek vaktimiz yok. Yakınlardaki bir fast food lokantasında hızlı bir şekilde hazırlanan yiyecekler kısacık öğle arasında sizin için çok pratik görünebilir. Fakat besleyici bir değeri olmayan bu yiyecekler sağlığınızı olumsuz yönde etkileyecektir. Anı kurtarmaktan başka hiçbir işe yaramayacak ve size kilo aldırıp sağlığınızı bozarak iş hayatınızı olumsuz etkileyecektir.

Gidebiliyorsak evimize gitmeli ve kendi yaptığımız içerisine neyi ne kadar koyduğumuzu bildiğimiz yemekleri yemeyi tercih etmeliyiz. Ama öğle arası kısa ve evimize gidecek vaktimiz yok. O zaman yakınlardaki ev yemeği yapan bir lokanta tercih edilebilir. Hatta en güzeli akşam evde hazırlayıp iş yerinize getireceğiniz yemekler olabilir.


Değinmek istediğim bir diğer nokta çalışırken ne kadar tükettiğimizin farkına varmadığımız çay ve kahveler. Bunları tüketirken su içmeyi unutuyor ve kendimize en büyük zararı veriyoruz. Çay, kahve yerine tüketebileceğiniz süt ve ayran öğün aralarında beslenmenize yardımcı olarak sağlıklı beslenmenizi sağlayacaktır.


Editör: TE Bilişim