Niğde’de eczanelerin açılış ve kapanış saatleri değişti! Niğde’de eczanelerin açılış ve kapanış saatleri değişti!

Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Koray Okur, Hasta Hakları günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, hasta ile sağlık çalışanları arasında bireysel ve toplumsal düzeyde ortaya çıkan sorunların çözümü, daha iyi sağlık ortamı için hasta ve sağlık çalışanlarının birlikte sahip çıkması gereken haklardır” dedi.

Hasta Hakları ilk kez 1981 yılında Lizbon’da yapılan 34. Dünya Tabipler Birliği Genel Kurulu’nda yayımlanan Lizbon Bildirgesi ile benimsendiğini ifade eden Dr. Okur; “Daha sonra 47. Dünya Tabipler Birliği Kurultayında (Bali, Eylül 1995) değişikliğe uğramış, 171. Konsey Oturumu’nda (Şili, Ekim 2005) gözden geçirilip düzeltilmiştir. Ulusal düzeydeki yasal düzenleme Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi, Hasta Hakları Yönetmeliği, İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesi gibi mevzuatlarda yer almaktadır. Ülkemizde, 1998 yılında 26 Ekim günü “Hasta Hakları Günü” olarak kabul edilmiştir. İlimizde sağlık hizmeti sunulan ilçe sağlık müdürlükleri ve toplum sağlığı merkezlerimizde, kamu ve özel devlet hastanelerimizde, özel tıp merkezi ve polikliniklerimizde vatandaşlarımızın hasta olarak haklarının ihlal edildiğini düşündüklerinde başvurabilecekleri hasta hakları birimlerimiz faaliyet göstermektedir” dedi.

Dr. Okur; “Günün önemine binaen Hasta Hakları Günü'nde Müdürlüğümüz İl Hasta Hakları Koordinatörlüğü ve Müdürlüğümüze bağlı kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan “Hasta Hakları Birim Sorumluları” tarafından sağlık hizmet sunucusunda yatan hastalar ile ayaktan sağlık hizmeti alan hasta ve hasta yakınlarına, hasta hakları ve sorumlulukları ile ilgili bilgilendirmeler yapılmış, yatan hastalar ziyaret edilmiş ve sağlık çalışanlarına yönelik eğitimler düzenlenerek çeşitli etkinlikler yapılmıştır. Hasta Hakları Uygulamalarının, hastalar ve sağlık çalışanlarımızdaki farkındalığı güçlendirmesi temennisi ile tüm hastalarımıza geçmiş olsun diyor, sağlıklı günler diliyorum” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim