Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü Tütün ve Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Ekipleri, Niğde Emniyet Müdürlüğü Asayiş Ekipleri ile birlikte içkili mekanlarda Sigara denetimi yapıyor.


 Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk konu ile ilgili  bir basın açıklaması yaptı. 

Açıklamada ; Temmuz 2009 tarihinden bu yana Türkiye’de Dumansız Hava Sahası uygulaması yapılmaktadır. Ülke olarak  pasif içiciliği önleme adı yapılan çalışmalarda oldukça büyük yol kat ettik. Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı bir araştırmada,  sigara kullanmadığı halde pasif içicilik yüzünden dünyada her yıl 600 bin kişi hayatını kaybediyor. Yani başkalarının içtiği sigarayı solumak her 100 kişiden birinin ölümüne sebep oluyor.



Ölüm nedenleri arasında pasif içiciliğin yol açtığı kalp ve solunum yolları rahatsızlıkları var. İkinci elden sigaraya maruz kalmasının önlenmesi ve
sigara konusunda daha sıkı kısıtlamaların uygulanması gerekiyor.

 

Pasif içiciliği önleme adına Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Tütün ve Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Birimi bünyesinde çalışan denetim ekiplerimizle çalışmalar yapmaktayız.Bu kapsamda İlimiz genelinde 2009 Temmuz ayından bu yana 53.810 Adet işyeri denetimi yapılmış olup, aksaklık tespit edilen 1270 işyerine uyarı ve idari para cezası verilmiştir. 13/02/2011 tarih ve 6111 sayılı Kanunla ceza yazma yetkisinin yerel yönetimlerden Mülki Amirliklere geçmesinden sonra İl genelinde toplamda 332.000 TL para cezası yazılmıştır.

 

Bu amaçla İl Merkezinde bulunan içkili yerlerde Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ile birlikte denetim yapılmıştır. Sekiz ekiple birlikte aynı anda işyerlerine girilmiş ve aksaklık tespit edilen iki işyerine İdari Yaptırım Karar Tutanağı tanzim edilerek cezai işlem uygulanmıştır.

 

           Biz sağlık çalışanlarının amacı halkın sağlığını korumaktır. Tütün ve Tütün Ürünleri de  bu mücadelemizin bir parçasıdır. İnsanımızın sağlığını korumak, daha sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için çok önem verdiğimiz “Dumansız Hava Sahası” çalışmalarımız 7 gün 24 saat devam edecektir." dedi.








Editör: TE Bilişim