Kan yapıcı ve antioksidan özelliğinin yanı sıra vücudun birçok hastalığa karşı kalkan oluşturulmasına da yardımcı olan üzüm suyu, özellikle kalp hastalıklarına iyi gelirken kişiyi kanser riskine karşı da koruyor.

 

Üzüm ve üzüm suyunun kan yapıcı ve antioksidan özelliklerinin yanı sıra bilinmeyen bir çok özelliği bulunuyor. Uzmanlar vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan üzüm suyunun kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olduğunu belirtiyor.


A, B ve C vitaminleri, potasyum ve demir açısından oldukça zengin olan üzüm suyu, vücudun hastalıklara karşı direncini arttırıyor. Bilinen özelliklerinin yanı sıra içeriğindeki antioksidan birleşikler sayesinde kanser hücrelerinin oluşumuna engel olduğunu ifade eden Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, üzüm suyunun kan sulandırıcı özelliği ile de kalp krizi riskini azalttığını söyledi.  


Üzüm suyunun içeriğindeki antioksidanlar cildin yaşlanmasını geciktirdiğini belirten İnanç, “Halk arasında bitkisel süt olarak da bilinen üzüm suyunun faydaları saymakla bitmiyor. Kanda oksijen taşıyan hemoglobin hücrelerinin oluşumunda gerekli olan demir ve potasyum açısından zengin olan üzüm suyu, toksit maddelerin atılmasına yardımcı olur. Ayrıca bu özellikleri vücudu enfeksiyonlara karşı korur ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar” dedi.


Ayrıca üzüm suyunun içinde bulunan doğal şekerlerin çabuk çözünmesi nedeniyle iyi bir enerji kaynağı olduğunu da kaydeden İnanç şöyle konuştu; “İçeriğindeki maddeler sayesinde kanı sulandırıyor, kalp hastalıklarından, yüksek tansiyona, varisten, emboliye kadar birçok hastalığa karşı korunma sağlıyor. Özellikle kan pıhtılaşması ve damar hastalıkları konusunda problem yaşayan hastalara günde en az bir bardak üzüm suyu içmesini öneriyoruz.” 




Editör: TE Bilişim