Yürürlüğe giren kanunla 1 Temmuzdan itibaren katkısız ve kepekli ekmek üretilmesi gerekirken Niğde ve Bor’da fırıncılar  hala eski tas, eski hamam diyor.

 

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı aldığı kararla, ekmeğin sadece kepekli buğday unu, maya, tuz ve su karışımıyla üretilmesini öngören düzenleme yapmış ve 1 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe girdiği  belirtilmişti.

 

Bu konuda Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü açıklama yapmış ve sitemiz de de yayınlamıştık.

 

 İl Müdürü Murat Türkmen konu ile ilgili  açıklamasında ;  “Bugüne kadar ekmek sanayinde ekmeğe katkı maddesi olarak gerek koruyucu gerek kıvam artırıcı 17 çeşit katkı maddesi kullanımına izin veriliyordu. Yeni düzenleme ile 17 katkı maddesi artık ekmeklerde yer almıyor. 1 Temmuz 2013 itibariyle ekmekteki kepek oranı arttırılarak tuz oranı düşürüldü. Ekmekte sadece buğday unu, maya, su ve çok az bir miktar tuz kullanılabilecek. Undaki kepek oranı % 60 arttı. Ekmekler , lif, protein, vitamin ve minareller açısından da daha zengin olacak” demişti.

 

İlgili hüküm 1 Temmuz 2013’de yürürlüğe girdi ancak Niğde’de ve Bor İlçesi’nde bu hüküm işlemedi. Fırıncılara sorduğumuzda çeşitli gerekçeler ile  hala eski şekilde katkılı ekmek ürettimine devam ettiklerini belirttiler.

 

Fırıncılar Odası ve Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden bu konuda bir açıklama bekleniyor.
 

Az Tuz, Bol Kepek Dönemi - Önceki haberimiz için TIKLAYIN


Editör: TE Bilişim