Niğde Halk Sağlığı İl Mürürü Dr. Bilgehan Öztürk "Halk Sağlığı Hatfası" nedeni ile bir basın açıklaması yaptı. 

İl Müdür Dr. Bilgehan Öztürk açıklamasında; Bir ülkenin sosyal ve ekonomik yönden beklenen uygarlık seviyesine ulaşabilmesi ancak bedensel ve zihinsel yönden güçlü, sağlıklı ve yetenekli bireylerin varlığına bağlıdır. Ülke insanımızın sağlıklı ve üretken bireyler olması yeterli ve dengeli beslenmeleri ve hareketli bir yaşam sürmeleri ile mümkündür. Düzenli olarak yapılan spor etkinlikleri, sağlıklı bir fizik yapının gelişmesini sağlarken; sağlıklı beslenme ile birlikte birçok kronik hastalığın oluşma riskini de azaltmaktadır.


Halk sağlığı açısından en önemli amacımız, vatandaşlarımızın sağlığını hastalanmadan önce koruyabilmek, basit tedbirler ve önlemlerle doktora, ilaca gereksinim duymadan sağlık sorunlarını atlatabilmesini sağlamaktır.

Bu sebeple vatandaşlarımızın kendi sağlıkları ile ilgili gerekli bilinci oluşturmak ve sağlıklı hayat tarzını teşvik ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki, risk faktörlerinin azaltılması, erken tanı ve zamanında tedavi ile binlerce insanımızın hayatının kurtarılması ve büyük acıların önüne geçilmesi mümkündür.

Halk Sağlığı Müdürlüğümüz 1. Basamak Sağlık Hizmetleri ile halk sağlığını koruma adına Merkezde 59, İlçelerde 43, toplamda 102 Aile Hekimimiz ile İlimizde en ücra köylere kadar sağlık hizmeti sunan, hastalarımızın hastaneye gitmesine gerek kalmadan en yakın Aile Sağlığı Merkezinde tahlillerini yaptırmasını sağlayan, tedavi hizmetleri yanında koruyucu hekimlik uygulamaları ile halkımızın sağlık seviyesini en üst düzeyde tutmaya çalışan, bunun için il genelinde tüm aşılamalar, bebek ve çocuklar ile gebelerimizin taramaları, kanser taramaları gibi hizmetler sunan bir kuruluştur. 2014 yılı İlk 8 aylık dönem içerisinde 1.basamakta muayene olan hasta sayımız 746.884 kişidir. 2010 Ağustos ayından itibaren Evde Sağlık Hizmetlerinin koordinasyonu Müdürlüğümüzce sağlanmakta olup; bugün itibariyle 3.127 hastaya hizmet verilmiştir. Evde Sağlık Hizmetleri Birimlerimizce 1346 kişiye aktif olarak Evde Sağlık hizmeti verilmeye devam edilmektedir.

Çalışan sağlığı çalışmaları kapsamında 2013 yılında Merkez TSM bünyesinde Ortak Sağlık ve Güvenlik birimimizde İşYeri Hekimliği ve İş Güvenliği Hizmetleri sunulmaya başlanmıştır.

Yenidoğan işitme taramaları, Fenil ketonüri hastalığı ,konjenital hipotroidi ve biotinidaz eksikliği, yeni doğan bebeklerimizin gelişimsel kalça displazisi (doğuştan kalça çıkıklığı) açısından değerlendirilmesi için kalça USG’lerin çekilmesinin sağlanması takibimiz kapsamındadır. Bu kapsamda, ev ziyaretleri, eğitimler yapılmakta ve danışmanlık hizmeti verilmektedir.

Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele kapsamında İl genelinde tüm kapalı mekanlarda 112.476 tütün denetimi yapılmış, ihlal tespit edilen 1399 işyerine cezai müeyyide uygulamak üzere tutanak tutulmuştur.Alkollü olarak 2. kez yakalanan 510 sürücüye ise SÜDGE eğitimi verilmiştir. Yine Uçucu Madde ihtiva eden ürünleri satan 361 işyerinin satış ile ilgili denetimlerini belirli aralıklarla yapmaktayız.

2014 yılı ilk 6 ayında KETEM’de 402 kişi serviks kanseri, 472 kişi meme kanseri, 343 kişi kolorektal kanseri yönünden ücretsiz olarak taranmıştır. Kanserin tüm ölüm nedenleri içinde ilk sıralarda olması sebebiyle vatandaş, sağlık personeli ve öğrenci eğitimleri verilmekte olup; kanserden korunma, istatistik, epidemiyolojik çalışmaları yönlendirebilmek açısından ‘’Aktif Kanser Kayıtçılığı’’ kapsamında, 2013 yılından itibaren tüm kanser hastaları takip ve kayıt altına alınmaya başlanmıştır.

Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında İlimizde Merkez TSM’de diyetisyenimiz her gün poliklinik yapmakta, bir diğer diyetisyenimiz de Aile Sağlığı Merkezlerinde gezici poliklinik hizmeti vermektedir. Çağımızın hastalığı olarak görülen obezite, diyabet ve metabolik hastalıklarla etkin mücadele adına İl genelinde 10.803 halk, 6.670 öğrenci, 458 öğretmen, 390 Sağlık Personeli’ne eğitimleri verilmiştir.

İl genelinde su kaynakları ve depoları ile ilgili denetim ve tahliller yapılmakta, yapılan izlemlerle ilgili mahalli birimlere bilgi akışı sağlanmaktadır.

Bir hastalığı önlemek, hastalık oluştuktan sonra onu tedavi etmekten daha iyidir. Aşılar, bulaşıcı hastalıkları önlerler ve hayat kurtarırlar. İlimizde 2014 yılı ilk 6 ayında 63.378 adet aşılama yapılarak İlimizde % 98’lik başarıya ulaşılmıştır.

Personel ve tesis bazında da iyileştirmeler yapılmış; 2012 yılında 35 olan sağlık evi personel sayısı 54 e çıkarılmış; 39 Sağlık Evinin, 33 Aile Sağlığı Merkezi ve 3 TSM’nin bakım onarımı yapılmış, engelli rampası eksiği olan tüm ASM’lere ve entegre hastanelere engelli düzenlemeleri yapılmış ve donanım eksikleri giderilmiştir. 2001 yılından beri Bakanlığımız öncülüğünde kutlanmakta olan ve bu yıl ki teması "Sağlıklı Beslenelim, Hareket Edelim, Huzurlu Yaşayalım" olarak belirlenen "Halk Sağlığı Haftası(3 -9 Eylül) için İlimizde 8-12 Eylül tarihleri arasında çeşitli etkinlikler düzenlenecektir."dedi. 




Editör: TE Bilişim