Görme Engellli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırma amacıyla Niğde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından “Gören Göz Cihazı” dağıtılacak.

 

Niğde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Şahin Mercan konuyla ilgili olarak yaptuğı  açıklamada şunları söyledi:

 

"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğü arasında imzalanan “Gören Göz Cihazlarının Görme Engelli Vatandaşlara Dağıtılmasına İlişkin İş Birliği Protokolü’ne Ek Protokol” doğrultusunda pilot uygulama olarak Ankara ve İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerinde dağıtımı başlatılan cihazlar, sınırlı sayıda ve belirli bir süre içerisinde Niğde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından da dağıtılmaya başlanacak.

 

Cihaz, görme engellilerin yürüyerek veya toplu taşıma araçlarıyla gitmek istedikleri yere sesli komutlar vasıtasıyla en kolay ve en uygun şekilde ulaşmasını sağlayacak özelliklere sahip.

 

Şartları taşıyan ve “Gören Göz Cihazı”nı edinmek isteyen görme engelli vatandaşlarımızın 24/09/2012 tarihinden itibaren Niğde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekiyor."

 


 

 

Müracaat Tarihi: 24/09/2012 tarihinden itibaren başvuru yapılabilir.

Müracaat Yeri:   Niğde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü (4. Kat)

                              (Şahinali Mah. Emin Erişingil Cad. No:27– NİĞDE)

İrtibat Telefonu:     0.388.232 34 86 - 232 34 87

 

GÖREN GÖZ CİHAZI BAŞVURU ŞARTLARI

 

1-      Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.

2-      15 ve üzeri yaş grubunda olmak.

3-      Görme Engelini belirten 16.12.2010 ve 27787 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Özürlülük Ölçütü, sınıflandırılması ve Özürlülere verilecek sağlık kurulu raporlarına göre GÖRME ÖZRÜNE ilişkin tüm vücut fonksiyon kayıp oranı %75 ve üzeri olmak. Görme özürlünün birden fazla özrünün olması halinde görme özrüne ilişkin oran dikkate alınacaktır.

4-      Gören göz cihazını kullanmaya engel teşkil edecek işitme, zihinsel, veya el ve parmaklarını kullanamayacak derecede ortopedik özrü bulunmamak. Bu konuda tereddüt oluşması halinde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, bir mesleki personele değerlendirme raporu hazırlatarak nihai kararı verir.

 

İSTENEN BELGELER

 

1-Talep Formu (Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden temin edilecektir.)
2-Nüfus Cüzdanı Fotokopisi (aslını ibraz etmek şartı ile).
3-Özürlü Sağlık Kurul Rapor Fotokopisi (aslını ibraz etmek şartı ile).
4-İkametgah Belgesi (Bu belge TC Kimlik numarası ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü  mernis veri tabanından alınacak.) Üniversitede okuyan görme özürlü öğrencilerin öğrenim gördüğüne dair ilgili üniversiteden alacağı belge yeterli olacaktır.


CİHAZ TESLİM SÜRECİ

1- Talebin cihaz sayısından fazla olması durumunda başvuru tarihi ve müracaat sırası esas alınacak olup müracaatı önce olandan başlanarak dağıtım gerçekleştirilecektir.
2- 18 yaşından küçük görme engelli bireyler için Gören Göz Cihazı Teslim Belgesi, engellinin velisi veya vasisi ile
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü personeli arasında imzalanır.
3- Cihazın teslim tarihine ve teslim yerlerine ilişkin planlama
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce yapılacak ve ilan edilecektir.
4- Yüklenici firma Cihazın dağıtımı sırasında cihaz verilen görme engelli bireylere eğitim verecektir.
5- Genel Kurmay Başkanlığından alınacak listeye göre görme özürlü mâlül ve gazilere dağıtım sırasında öncelik tanınacaktır.


Not : Bir görme engelliye ancak 1 Adet Gören Göz Cihazı verilir. Kayıp, çalınma ve kişisel kullanımdan kaynaklanan bozulma gibi durumlarda yeni cihaz verilmez. Gören göz cihazının görme engellinin ikamet ettiği Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından verilmesi esastır.

 

Editör: TE Bilişim