Ziraat Yük. Mühendisi Mevlüt Noyan’ın danışmanlığını yaptığı, Niğde’nin köklü ailelerinden Kemal Çakmak’ın eşi Cemile Çakmak tarafından kurulan modern bıldırcın çiftliği tesislerinde tam yirmi bin bıldırcın üretilmektedir.
Değerli dostum Mevlüt Noyan, Niğde merkez ilçede kurulan bu çiftliğe beni davet etti. Bıldırcınların yumurtadan nasıl çıktığını, hangi aşamalardan geçtiğini, nasıl kesime hazırladıklarını yerinde hayranlıkla izledim. Burada sağlıklı bir ortamda, İslami usullerle haftada iki bin bıldırcının kesimi yapılarak piyasalara sürüm yapılıyor.
Yetkililer, bu tesislerde üretilen damızlık bıldırcınların Türkiye’nin dört bir tarafına gönderildiğini ifade etti.
 Uzman kişilerce ve alternatif tıpta belirtilenbıldırcın eti ve yumurtasının gençlik iksiri ve şifa kaynağı olduğu noktasında görüş birliği vardır. Buna göre;
-Bıldırcın eti, yumuşak ve lezzetlidir. Aynı zamandainsan sağlığının şifa kaynağıdır.
-Bıldırcın eti,kolesterolü düşürme özelliğinin yanında mükemmel bir Niasin, B1, B2, B6 vitaminleri, mineral ve yağ asitleri ile pantotenik asit özelliğine sahiptir.
-Bıldırcın eti,  romatizma ağrılarına, kemiklerin güçlenmesine iyi gelir.
-Bıldırcın etinin mesanede oluşan kum ve taşları düşürdüğü tespit edilmiştir.
-Bıldırcın eti, vücudun kuvvetlenmesini sağlayan doğal bir ilaçtır.

Bıldırcın yumurtasına gelince;
1-Astım, bronşit, nefes darlığı, mide ve göğüs hastalıklarının tedavisinde,
2-Çocukların gelişiminde ve iştahın artırılmasında,
3-Hastaların, ameliyat sonrasında çabuk şifa bulmalarında,
4-Kansızlık ve anemi tedavisinde,
5-İnsan bedenini gençleştirici etkisinde, vitamin ve mineral değeri yüksektir.
100 gr tavuk yumurtası ile 100 gr bıldırcın yumurtası karşılaştırıldığında,
fosfor 5 kat, demir 7-8 kat, B1 vitamini 6 kat, B6 vitamini 15 kat daha fazladır.
Bıldırcın yumurtasınısabah, öğle ve akşam çiğ olarak süte karıştırılarak içilir. Rafadan olarak yenmesi tavsiye edilir.
Bu bilgiler bilim adamlarının ve tüketicilerin açıklamaları doğrultusunda verilmiştir.
Cemile Çakmak Kimdir?
Niğde’nin yerlisi Kemal Çakmak’ın eşi Cemile Çakmak, İskenderun’da doğdu. Adana İsmet İnönü Kız Meslek Lisesinden mezun olunca ilk moda evini açıp terziliğe başladığı sırada Kemal Çakmak ile evlendi. Bir müddet sonra eşinin Paris Kültür ataşeliğine tayini çıktı ve eşiyle birlikte Paris’e gitti.
 Cemile Çakmak Paris’in ünlü modacısı Pierre Cardin ile tanışmış. Onun yanında terziliğe başlamış ve dünyanın tanınmış modacıları arasına girmeyi başarmıştır. Paris’in tanınmış moda mecmualarına kapak olmayı başarmıştır.
Kemal ve Cemile çifti üç yıl sonra Adana’ya dönmüş, Kemal Çakmak ilköğretim müfettişliğine, Cemile Hanım ise açtığı moda evinde terziliğe başlamıştır. Burada Kemal Çakmak rahatsızlanıp vefat edince, Cemile Çakmak Niğde’ye gelip yerleşmiştir.
Bir zamanlar Paris’in ünlü modacısı, Niğdeliden daha çok Niğde sevdalısı Cemile Çakmak, eşi Kemal Çakmak anısına kurduğu bıldırcın çiftliği ile ülke ekonomisine katkı sağlayan örnek bir iş kadınıdır.
Bu vesileyle değerli girişimci Cemile Çakmak ve çok önemli tesisin kurulmasında emeği geçen ve danışmanlık hizmeti veren Mevlüt Noyan’ı kutluyorum.