Niğde Eczacı Odası Başkanı Nihat Öztürk, er ve erbaşların reçetelerini medula sistemi üzerinden verilme kararı alındığını söyledi. 

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Öztürk:’’ Bilindiği üzere, Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında hizmetlerini sürdüren er ve erbaşların reçeteleri ilgili kurumlar ile Birliğimiz arasında imzalanmış olan Protokoller çerçevesinde sözleşmeli eczaneler tarafından karşılanmakta idi.

Hizmet alacak kişiler Protokolün 2. maddesinde; “2.1. Erbaş ve erler (Çavuş, Onbaşı, Er),

2.2. Yedek Subay Adayları(Askerlik şubesine sevk edilip ayrıldıkları sınıf okulu veya birliklerine katılıncaya kadar geçen süreye kadar) 2.3. Yedek subay öğrencileri (sınıf okulunda geçen süre) 2.4. Misafir Askeri Personel (MAP-İkili Askeri Eğitim İşbirliği Anlaşmaları gereği tedavi gideri karşılanacak olanlar) “ şeklinde tanımlanmıştır. 31.07.2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 669 sayılı “Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname”nin 106. maddesinin 7. fıkrası;
“(7) Er ve erbaşların sağlık hizmeti giderleri Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanır. Bu giderler için Sosyal Güvenlik Kurumuna gerekli ödeme Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden yapılır ”şeklinde düzenlenmiştir. Bu Kararname ile meydana gelen değişikler sonrasında Protokol kapsamında hizmet alacak kişiler ile ilgili değişikliğin olup olmadığı konusunda sorular; bazı bölgelerde sözleşme yapmak isteyen eczacılarımıza 31.07.2016 tarihi itibariyle “er ve erbaşların” sağlık giderlerinin Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanacağı ifade edilerek bu taleplerinin geri çevrildiği konusunda bildirimler Birliğimize iletilmektedir.

Bu kapsamda 31.07.2016 sonrasında er ve erbaşlara ait reçetelerin ne şekilde karşılanacağı, karşılanan ve karşılanacak olan reçetelere ait fatura bedellerinin hangi usulle ödeneceği ve sözleşme işlemlerinin nasıl yürütüleceği konularında oluşan tereddütlerin giderilmesi ve üyelerimizin doğru bir şekilde bilgilendirilebilmesi için; Birliğimiz tarafından Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’na 04.08.2016 tarihli yazılarımız gönderilerek uygulamalar hakkında bilgi istenmiştir.

Diğer yandan, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü’ne iletilen 09.08.2016 yazımız ile de, Kararname kapsamında yapılan düzenlemeler sonrasında, er-erbaş reçetelerine ait uygulamaların ne şekilde yapılacağı konusunda bilgi istenmiştir. Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilecek bilgiler doğrultusunda üyelerimize gerekli bilgilendirme yapılacak olup, resmi yazılarımızın ivedilikle cevaplanması için ilgili kurumlarla sözlü görüşmelerimiz sürmektedir’’ ifadelerini kullandı.


 
Editör: TE Bilişim