Halk Sağlığı Müdürlüğü Dr. Bilgehan Öztürk yaptığı açıklamada ; “Alkollü olarak araç kullanırken ikinci defa trafik görevlilerine yakalanan sürücülerin ehliyetlerine 2 yıl boyunca el konulmakta ve Halk Sağlığı Müdürlükleri bünyesinde açılan Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi almadan ehliyetlerini tekrar geri alamamaktadırlar. Bu amaçla bizde İlimizde 2 Ocak 2008 tarihinde Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi (SÜDGE) kursunu açtık. Her ay düzenli şekilde bir veya iki grup eğitimi yapmaktayız. Etrafımızda bulunan illerde SÜDGE kursunun olmaması veya kursun olduğu illerde kalabalık olması sebebiyle vatandaşlar ilimize gelerek kursumuza müracaat etmektedirler. Konya, Karaman, Mersin, Aksaray, Nevşehir, Kayseri gibi illerden sıklıkla müracaat almaktayız. Bugüne kadar gerek İlimizden gerekse de başka İllerden gelen müracaatları kabul ederek toplamda 504 kişiye eğitim verdik” dedi.



Öztürk; “Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimini; psikiyatri uzmanları, pratisyen hekimler, psikologlar ve trafik eğitimcileri tarafından verilmektedir. Eğitime alınacak sürücü sayısı bir eğitim seansı için en az 4 kişi en fazla 12 kişidir. Eğitim programı süresi en az 24 saattir. Program günde en fazla 6 saat haftada 1 gün olmak şartı ile en az 4 haftada tamamlanır. Kurs süresince kursiyerlere alkolün görsel-işitsel algılar üzerindeki etkileri, alkolün motor refleksler üzerine etkisi, alkol kötüye kullanımı ve bağımlılığı, alkol kullanımının fiziksel, ruhsal ve toplumsal sonuçları gibi konu başlıkları anlatılmaktadır. Eğitimin tamamlanmasını müteakip eğitimciler tarafından başarılı görülen sürücülere, ilk üç ay içerisinde Eğitim Birimi tarafından izleme-değerlendirme görüşmesi yapmak için gün verilir. Bu eğitimde başarısız görülen sürücüler yeniden eğitime alınmaktadır” diye konuştu.


Öztürk; “SÜDGE’nin amacı bir bağımlılık tedavisi ya da trafik kurallarının öğretilmesi değildir. Kurs sonunda ulaşılması gereken hedef alkolün vücuttaki etkisi ve alkollü iken araç kullanmanın riskli olduğuna ilişkin farkındalığını arttırılması, alkollü iken araç kullanılmaması konusunda tutum ve davranış kazandırılmasıdır. İnsanlar özel hayatlarında alkol alabilirler kimse ona karışamaz. Bizim isteğimiz alkollü iken kesinlikle direksiyon başına geçmemeleri. Çükü alkol görmede,işitmede ve tepki sürelerinde azalmalara sebep olmakta.Bunun neticesinde de bir çok insanımız hayatını kaybetmektedir.. Alkollü şoför sadece kendine değil aynı yolu kullandığı ve beklide hayatında hiç alkol almayan insanlarında hayatını kaybetmesine sebep oluyor. Tüm insanımızı alkol ve sürücülük konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.









Editör: TE Bilişim