Niğde Eczacılar Odası Başkanı Nihat Öztürk, 2003 yılında başlatılan sağlıkta dönüşüm hareketi ile elde edilen kazanımlardan, geriye dönüş başladığını belirterek, bu gidişatın sağlık hizmetinin tamamen özelleşeceği izlenimini doğurduğunu söyledi.


Bunun yanı sıra eczanelerin muayene ücretlerinden kurtulmak istediklerini söyleyen Öztürk, “ Eczaneler atık muayene ücretlerini almak istemiyor. Muayene ücretleri, reçete bedellerinin çok üstünde. İlaçların üzerinde fiyat yazmadığı için insanlar ilaç fiyatlarının fazla olduğunu düşünüyor. Eczaneler artık muayene ücretlerini her hastasına teker teker açıklamaktan yoruldu” dedi.


2003 yılında başlayan sağlıkta dönüşüm sistemi ve sonrasını değerlendiren Öztürk, “ Bu dönüşümle sağlık sistemindeki sıkıntıların ortadan kaldırılması için çalışmalar başladı. Ancak bu çalışmalar sağlık sistemini bulunduğu noktadan geriye mi yoksa ileriye doğrumu taşıdı bunu değerlendirmek gerekir. Öncelikle ileri götürülen çok önemli noktalar olmakla birlikte nihai hedefte vatandaşları sıkıntıya sokacak, büyük problemlerle karşı karşıya kalmalarını sağlayan uygulamalar görüyoruz” dedi.


2003’den sonra herkesin GSS kapsamına alındığını dile getiren Öztürk, “ İnsanlar daha önce bıçak parası adı altında ücret ödüyor, cenazeler ve hastalar hastanelerde rehin kalabiliyordu. Sistem emekli sandığı, SSK ve Bağ-Kur olmak üzere üç parçalıydı ve bundan dolayı reçetelerdeki ilaçların karşılanma oranları da farklıydı. Kurumun birinin ödediği reçete muhteviyatını bir diğer kurum ödemeyebiliyordu. Bütün bunlar aşıldı. Ancak herkes GSS sistemine alınırken uygulamalardan doğan sorunlar ortaya çıktı. Önceleri muayene ücreti yoktu, özel hastaneler serbest oldu ancak muayene ücreti alınmaya başladı. Bunun ardından özel hastanelerde muayene ücreti farkları ortaya çıktı önceleri yüzde 20 olan muayene ücreti farkı yüzde 90 yüzde 200’e kadar çıkarken şimdi özel hastane hastadan istediği kadar fark alabiliyor. Özel hastanelere hastaların gitmesini önlemek gibi bir durum oluştu. Bunu yanı sıra bir de tamamlayıcı sigorta ortaya çıktı. Halk önce sigortaya özendirildi, insanların bu sigortanın nihai amacının ne olduğunu tam olarak bildiği kanaatinde değilim. Gelecekte SSK paket sağlık sigortası çıkaracak ve halka bu paketten yararlanabileceğini söyleyerek siz bu kadar sigorta hizmet alabilirsiniz fazla hizmet almak istiyorsanız tamamlayıcı sigortadan ödemeniz gerekir. Özel hastane ve üniversite hastaneleri için büyük bir fark ortaya çıkacak. Devlet bütün hastalıklar için sağlık ödemesinde bulunmayacak.Aynı ABD’de olduğu gibi belirli hastalıklarda devlet vatandaşın yanında olmayacak. Gelecekte Türkiye’de bireysel sigortanız yoksa sağlık giderleri devlet tarafından ödenmeyecek. Şu anda SGK’daki hastalık repertuarımız çok geniş olmasına rağmen gelecekte bu daralacak ve insanların karşısına çok büyük problemler çıkacak. ABD’de insanların büyük bir kısmının normal sigortası yani güvenlik sistemi dışında başka bir sigortası yoksa neredeyse ölüme mahkum oluyorlar. Bu insanlar Kanada’da yaptıkları sahte evliliklerle tedavi olmaya çalışıyorlar” diye konuştu.



Hedefin bütün sağlık sisteminin özelleştirilmesi olduğunu dile getiren Öztürk, “ SGK paket hazırlayacak, devlet isteyenlere bu paket dahilinde bulunan hizmeti satın alacak. Bu gidişat devletin sağlık hizmetinden çekileceği, sağlık hizmetinin tamamen özelleştirileceği izlenimini doğuruyor. Bu durumda büyük sıkıntılar yaşanacak” şeklinde konuştu.



Sağlık hizmetinin kısıtlandığının, kapsamının daraltıldığını söyleyen Öztürk, “2003 yılında yapılan sağlıkta dönüşüm hareketi çok önemli kazanımlar elde etti ama bu kazanımlardan geri dönüş başladı. Vatandaşa sunulan hizmetler teker teker başka bir noktada geri alınıyor. Mesela vatandaştan muayene ücreti alınmıyordu, sistemle alınmaya başladı, özel hastanelerde fark ödeme durumu yoktu, sonra muayene farkı ödenmeye başladı. Öte yandan devlet ilaç ödemelerinden yavaş yavaş çekilmeye başladı.



Bir de muayene ücretlerinden kurtulmak istiyoruz. Eczaneler artık muayene ücretlerini almak istemiyor. Muayene ücretleri, reçete bedellerinin çok üstünde. İlaçların üzerinde fiyat yazmadığı için insanlar ilaç fiyatlarını fazla sanıyor. Eczaneler artık muayene ücretlerini ilaç almaya gelen vatandaşlara teker teker açıklamaktan yoruldu” dedi.


Editör: TE Bilişim