Niğde  Sağlık -Sen Şube Başkanı Ebuzer Doğan  aile sağlığı merkezlerinde görev yapan, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına yönelik çözülmesini beklenen talepleri ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.

Ebuzer Doğan açıklamasında; Aile sağlığı merkezlerinde görev yapan, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının Sağlık Bakanlığı'nın sahadaki ilk neferleri olmalarına rağmen sürekli mağdur edildiklerini Aile hekimliği birimlerinin sürekli artan iş yükü ile karşı karşıya kaldığını ve motivasyonlarının bozulduğunu ifade eden Doğan, sık sık dile getirdikleri ve çözülmesini bekledikleri taleplerin bir kısmını paylaşmak istediğini belirtti.

-"Karantinaya alınan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının maaşları kesildi"

 aile hekimliği birimlerine sürekli olarak ekstra işlerin (okul aşıları, rapor verme, defin ruhsatı vb.) yüklendiğini vurgulayarak, şunları dile getirdi:

"Aile hekimliği birimlerindeki nüfusun 3 bine indirilmesi ve herhangi bir ücret kaybı yaşanmaması için kişi başına ödenecek ücret katsayısının arttırılması gerekmektedir. Yeni açılan aile hekimliği birimleri nedeniyle, nüfus kaybı yaşayan aile hekimliği birimlerinin mağduriyetleri giderilip, nüfuslar eşitlenmelidir.

Yeni açılan aile hekimliği birimlerine en az 1 yıl 2 bin 500 nüfus üzerinden ödeme yapılmalıdır. Mobil ücretin aile sağlığı çalışanlarına da verilmesi gerekmektedir. Tek hekimlik birimlerde çalışan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının özlük hakları düzenlenmeli, kanuni hakları olan izin sürelerinde ve raporlarda ücret kesintisi olmamalıdır. Kovid-19 tanı ve teması nedeniyle karantinaya alınan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının maaşlarının kesilmesi, çalışma arkadaşlarımızın mağduriyetine yol açmış olup, bu mağduriyetin en kısa zamanda giderilmesi gerekmektedir. Kovid-19 sürecinde artan iş yükü ve esnek mesai olmamasına rağmen, her türlü fedakarlığı yapan aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına ekstra kazanım sağlayacak hiçbir düzenleme yapılmamıştır."

Ailelere sorumluluk verilecek bir düzenlemenin getirilmesi gerektiğine değinen Doğan,"Negatif performansa yol açan, aile hekimi ve aile sağlığı çalışanının müdahil olamadığı aşı reddi, izlemlere ve aşılara geç gelme, gelmeme gibi durumlarda aileye de sorumluluk verilecek bir düzenleme getirilmelidir. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının maaşları sürekli erimekte ve artan iş yükü ile beraber motivasyon kaybı yaşanmaktadır."dedi.

-"Sağlık-Sen olarak konuların takipçisi olacağız"

Aile sağlığı merkezlerinde güvenlik önlemlerinin yetersizliğine de dikkat çeken Doğan, şöyle devam etti:

" Hakaret ve şiddetin en çok yaşandığı yerlerden bir tanesi de aile sağlığı merkezleridir. Aile sağlığı merkezi binaları Sağlık Bakanlığı tarafından ayarlanmalıdır. İnşaat ve tadilat gibi işler aile hekimliklerinin üzerine bırakılmamalıdır. Kira artışları hakkaniyetli bir şekilde tefe, tüfe oranları baz alınarak yapılmalıdır.Kovid-19 sürecinde her türlü fedakarlığı yapan sağlık çalışanlarımızın mağduriyetleri görmezden gelinmemeli ve problemlerin çözümü noktasında gereken adımlar atılmalıdır. Sağlık-Sen teşkilatları olarak,sağlık çalışanlarımızın bütün problemleri çözülene kadar, yılmadan ve usanmadan konuların takipçisi olacağız." dedi.

Editör: TE Bilişim