Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü’ünde görevli  Diyetisyen Tuğba ÖZSOY’un Ramazan Ayında “Sağlıklı Beslenme” konusunda bilgilendirdi.


Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü’ünde görevli  Diyetisyen Tuğba ÖZSOY’ yaptığı açıklamada; Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi sebebiyle, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Bu sebeple, vücudun gün boyu ihtiyaç duyduğu sıvıyı iftar ile sahur arasında karşılamak için, 2-2,5 lt suyun yanı sıra, ayran, taze sıkılmış meyve suyu, soda gibi içecekleri tüketebiliriz.
 
Sıvı dengesinin yanında, yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamakta vücut sağlığını bozmamak için önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenme için sahur öğünü mutlaka yapılmalı, iftar öğünü ise bir anda hızlıca değil, yemekler arasında mola vererek yenilmeli ve iftardan yaklaşık 2 saat sonra ara öğün tüketilmelidir.
 
Tok tutmaya yardımcı yumurta, peynir, süt, yoğurt, taze yeşillikler tüketilmeli, sıvı besinler ve karpuz gibi taze meyveler su ihtiyacını karşılamaya destek olması için sahur öğününde yer almalıdır. Aşırı yağlı, tuzlu besinler susamayı artıracağı ve midede hazımsızlığa neden olabileceği için sahurda tüketilmemeli, hafif yemekler, çorbalar ve kahvaltılık besinler ağırlıklı olarak tercih edilmelidir.
 
İftarda ise mükellef sofralar yerine, mideyi yormayacak, kan şeker dengesini koruyacak yemekler tercih edilmelidir. Uzun süre açlığın sonucu olarak aşırı yemek yeme isteği oluşmakta ve bu aşırı yeme ilerleyen günlerde kilo artışına neden olmaktadır. Hazımsızlık, baş ağrıları ve kilo artışı gibi bir çok olumsuzluğun yaşanmasını önlemek için;

 İftara doyurucu ve sıvı ihtiyacını karşılamaya yardımcı çorba ile başlanmalı,
 Tokluk hissi yemeye başladıktan 15-20 dk sonra oluşmaya başladığı için, yemekler arasında molalar bırakılarak ve yavaş yenilmeli,
 Yağlı ağır yemekler, kızartmalar, hamur işleri tercih edilmemeli,
 Haşlama, ızgara, fırınlama gibi yöntemlerle pişirilmiş yemekler, zeytinyağlılar tercih edilmeli,
 Susama hissi beklenmeden iftar ile sahur arasında sık sık su içilmeli,
 Besleyici özelliği yüksek bulgur, kuru baklagiller gibi besinlerin de olduğu yemekler pişirilmeli,
 Asitli ve şeker içeriği çok yüksek içeceklerden uzak durulmalı,
 İftardan 2 saat kadar sonra yapılan yürüyüş, gün boyu yavaşlayan metabolizmayı hızlandıracağı için yapılmaya çalışılmalı,
 Ramazanda vazgeçilmez olan tatlılar içinse, şerbetli yağlı ağır tatlılar sık tüketilmemeli, sütlü tatlılar ve meyveler ile tatlı ihtiyacı karşılanmaya çalışılmalıdır.”dedi.


 
Editör: TE Bilişim