Zatürre Ölümlerinin Önlenmesi Haftası nedeni ile Halk Sağlığı Müdür vekili Dr. Ertan Değirmencioğlu bir açıklama yaptı. 

Dr. Ertan Değirmencioğlu açıklamasında;  Zatürre ya da tıbbi adıyla pnömoni akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Türkiye'de ölüm nedenleri arasında 5. sırada, infeksiyonlara bağlı ölümler arasında ise 1. sırada yer almaktadır. Bakanlığımız tarafından 5 yaş altı çocuklarda zatürreye bağlı ölümleri azaltmak, gereksiz antibiyotik kullanımını önlemek, bebek ve çocuklara yönelik koruyucu sağlık hizmetlerini geliştirmek amacıyla “AKUT SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINI KONTROLÜ PROGRAMI”   yürütülmektedir. Özellikle Solunum Yolları hastalıklarının kış aylarında artması nedeniyle konuya dikkat çekmek ve halkımızın bilgilendirilmesi amacı ile Kasım ayı son haftası “Zatürre Ölümlerinin Önlenmesi” haftası olarak belirlenmiştir" dedi. 

Dr. Değirmencioğlu; Sağlık Bakanlığımızın mevcut aşı takvimi içinde yer alan ve çocuğun 2,4,6. ve 12 aylarında Aile Hekimliği Birimlerimiz tarafından ücretsiz olarak uygulanan Pnömokok aşısının tam yaptırılması Pnömoni (Zatürre) hastalığının önlenmesinde en önemli koruyucudur. Tedaviye geç kalındığında ölümlere neden olabilen ancak tedavisi mevcut olan bu hastalıkta ailelerin bilinçli olması, çocuğun ateşi varsa, öksürüyorsa, solunumu güçleşmiş ve sık nefes alıp veriyorsa, kaburgalarının arası ve burun kanatlarında çekilmeler oluyor ve çocuk beslenemiyorsa, morarması varsa hiç vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.


Genel hastalıklardan korunma stratejileri zatürrenin ağırlığını ve görülme sıklığını azaltabilir. Anne sütünün önemi; sağlıklı beslenme, çocuk ve bebek gelişiminin dikkatli izlenmesi, hijyen, aşılanmanın önemi, çocukların yanında sigara içiminin önlenmesi, hastalığın tanınması ve izleme konusunda annenin ve ailenin, toplumun eğitimi hastalıktan korunmada temeldir. Çocukların anne sütü ile beslenmesinin, küçük bebeklerde zatürree oranını % 32 azalttığı görülmüştür. Yaşamın ilk 6 ayında sadece anne sütü verilmeli ve 2 yaşa kadar emzirme sürdürülmelidir. Özellikle içinde bulunduğumuz kış aylarında sık el yıkama, ev içi hava kirliliği oluşturan sigara ve soba dumanından çocukların korunması, kalabalık ve hasta kişilerin olduğu ortamlardan uzak durulması önemlidir" diyerek sözlerini tamamladı. 

Editör: TE Bilişim