Niğde İl Halk Sağlığında görevli Diyetisyen Tuğba Özsoy; “Ramazan ayının sıcak dönemlere denk gelmesi sebebiyle sıvı tüketimine ve beslenmemize dikkat etmemiz gerekir” dedi.

 

 

Diyetisyen Özsoy, özellikle sıvı tüketiminin aksatılmasının gün boyunca baş dönmesi, halsizlik gibi problemlerin yaşanmasına neden olacağını belirterek; “İftardan sahura kadar susamasak dahi sık sık su içmek, komposto, ayran gibi içecekler tüketmek sıvı tüketiminin dengelenmesini sağlar” diye konuştu.

 

Dikkat edilmesi gereken diğer bir konunun da iftarda ve sahurda beslenme olduğuna dikkati çeken Özsoy; “Gün boyunca 16-17 saatlik açlık süresi var ve bu sürede kan şekeri düşer, özellikle iftara yakın saatlerde kan şekeri iyice alt seviyelere iner. Bu yüzden çok fazla yemek yeme ihtiyacı hissederiz ama iftarda bir anda çok fazla yemek hazımsızlıkla başlayan sorunlara neden olabilir” dedi.

 

Diyetisyen Özsoy; “İftara çorbayla başlamak, yemekler arasında biraz mola vermek, yavaş yavaş yemek bu sorunları yaşamamızı sağlar. Yine günlük ihtiyacımız olan vitamin ve posa miktarını karşılamak için taze sebzelerle salata, kuru baklagiller gibi lifli gıdaları tüketmeliyiz” şeklinde konuştu.

 

Niğde İl Halk Sağlığında görevli Diyetisyen Tuğba Özsoy, Ramazan ayında sağlıklı beslenme konusunda daha sonra şu uyarılarda bulundu:

“İftardan sonra tatlı yemek yerine meyve yemek hem şekerli besin isteğimizi bastırır, hem fazla kalori almamıza engel olur hem de vitamin mineral gereksinimimizi karşılar.

Sahur öğününde ise, gün boyu aç kalma korkusuyla tıka basa yemek, tok tutsun diye kızartma gibi yağlı yiyecekler veya ağır yemekler yemek doğru değildir, bilakis acıkmamıza da neden olur.

 

Bunların yerine daha hafif, peynir, zeytin, yumurta, süt gibi kahvaltılıkları tercih etmek, tok tutması açısından kepekli ekmek tercih etmek daha sağlıklı seçimler olacaktır.

Yine sahurda meyve tüketmek hem dengeli beslenmeyi sağlar hem susamaya engel olur. Sahur öğününün atlanması doğru değildir, en az iftar kadar yapılması vücut çalışmasının aksamamsı için önemlidir.”

Kamera : Erdal GÜÇER


Editör: TE Bilişim