Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.

 

Hekiminize danışmadan asla antibiyotik kullanılmaması gerektiğini söyleyen Dr.Bilgehan Özttürk konu ile ilgili açıklamasında şöyle dedi;  Dirençli bakterilerin  neden olduğu enfeksiyon hastalıkları  dünyada ve ülkemizde insanlığı tehdit eden, ciddi bir sorun haline gelmiştir. Diğer taraftan uzun süredir dirençli bakterilere etkili olabilecek  yeni antibiyotikler de  geliştirilememiştir. Eğer antibiyotik kullanımı kontrol altına alınamazsa kolaylıkla tedavi edilebilecek bir enfeksiyon hastalığı bile, direnç nedeniyle ölümcül olabilecek, insanlık antibiyotik öncesi çağa geri dönmek durumu ile karşı karşıya kalacaktır.

 

 Ülkemizde antibiyotikler, en çok kullanılan ilaçlar içerisinde hala birinci sıradadır ve ne yazık ki yapılan araştırmalar bunların önemli bir kısmının gereksiz ya da yanlış kullanıldığını ortaya koymaktadır.  Birinci basamakta 2011 yılında düzenlenmiş reçeteler değerlendirildiğinde; toplam 439.539.673 kutu ilacın reçete edildiği ve bunun %12,71 oranıyla 55.878.010 kutusun antibiyotiklerden oluştuğu tespit edilmiştir. Türkiye'de hastalara yazılan reçetelerin yüzde 40'ında antibiyotikler yer almaktadır. Bu durum ülkemizdeki ilaç tüketiminde önemli bir yeri olan antibiyotiklerin akılcı kullanımının önemini göstermektedir. 

 

 Gereksiz yaygın kullanım ve uygulamada yapılan yanlışlar direncin oluşmasında en önemli etkenlerdir.  Buna karşın gereksiz antibiyotik kullanımından ve uygulamadaki yanlışlardan kaçınmak yoluyla direnç gelişmesinin önüne geçmek mümkündür. Ülkemizde direnç gelişimini önlemek ve oranlarını düşürmek için  antibiyotikleri doğru kullanma konusunda toplum olarak farkındalığımızı ve duyarlılığımızı artırmamız gerekmektedir.  Ülkemizde bir kişi günde 42 birim antibiyotik tüketirken, bu rakam Hollanda'da 14 birim seviyesinde.  Bir Türk vatandaşı günde, Hollandalı bir kişiden 3 kat fazla antibiyotik tüketiyor. Biz bu değerle, Avrupa'da kişi başına günde kullanılan antibiyotik birimi hesaplamasında 40 ülke arasında birinci sıradayız.

  

Akılcı antibiyotik kullanımı konusunda halkımız;

 

Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanmamalıdır.

 

Özellikle grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığını unutmamalıdır.

 

Hekim önerdiğinde antibiyotikleri mutlaka verilen doz, şekil ve sürede kullanmalıdır.

 

Hasta kendisini iyi hissetse bile tedaviyi hekimin belirttiği süreden önce sonlandırmamalıdır.

 

Antibiyotikler; Ateş düşürmez, ağrı dindirmez, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez, yaygın ve yanlış kullanıldığında hızla direnç gelişir”dedi.

 

Editör: TE Bilişim