Türkiye’nin lahana üretiminin büyük bölümünün karşılandığı Bor Kaynarca Köyü 1. Lahana Festivali yapıldı. Ünlü Kalp ve Beslenme Uzmanı Prof.Dr. Canan Karatay festivalin konuğuydu. Kaynarca Köyünde yapılan festivalin ardından Prof.Dr. Canan Karatay Bor Belediyesi Halil Nuri Yurdakul Kültür Merkezinde Sağlıklı Beslenme konusunda bir konferans verdi.
 
Karatay konferans sırasında yaptığı konuşmada çok ilginç şeyler söyledi.
 
Konferans öncesi Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat’ın konuğu olarak bir bağ evinde öğle yemeği olarak Bor Söğürmesi yenildi.
 
Normalde öğle yemeği yemeyen Beslenme Uzmanı Canan Karatay öğle yemeğinde Bor Söğürmesi yedi. Yemek sonrası konuşmacı olarak katıldığı konferansta konuşan  Prof.Dr. Canan Karatay Bor Söğürmesinin Dünyanın en lezzetli yemeği olduğunu söyledi.
 
Bor’un yöresel yemeklerinden olan Bor Söğürmesi kuzunun kaburga etinden  yapılıyor. Tavada kara fırında pişen söğürmeye sadece tüm olarak yeşilbiber katılırken, kaburga kendi yağı ile pişiyor.

LAHANA İÇİN GELDİ... BOR SÖĞÜRMESİNİN LEZZETİNE HAYRAN KALDI
 
Konferansta konuşan Beslenme ve Kalp Uzmanı Prof.Dr. Canan Karatay burada yaptığı konuşmada; “Dünyanın en lezzetli yemeği Bor Söğürmesi. Ben öğle yemeği yiyen biri değilim. Sağ olsun Belediye Başkanımız ön ayak olmuş illaki söğürme yiyeceksiniz. Ben yemem, yemem, yemem dedim. Şöyle elimde bir parça lahana ile gittim. Sabah Kaynarca’da verdiler o lahanayı çok değerli benim için. Fakat o söğürmeden tepsinin neredeyse yarısını yedim. Çünkü o söğürmedeki kuzu eti. O söğürmenin hazırlanış şekli, doğal kuzunun yaylalarda beslenmesi, kendi yağıyla pişmesi ki o yağıda ekmekle beraber yemedim,  tabi o yağı da kaşıkladım. Bana diyorlar ki yağı nasıl yiyeceğiz ekmek batırmadan. Bende kaşıkla yiyin dedim nitekim bende kaşıklayarak yedim. Bakın kanınızın sulanmasını istiyorsanız. Biraz önce saydığım bütün bu hastalıklara yakalanmak istemiyorsanız. Bor bol Bor Söğürmesi yiyebilirsiniz” dedi.

CANAN KARATAY'IN KAYIN PEDERİ ŞAİR NAMDAR RAHMİ KARATAY " NEDEN "GEÇTİ BOR'UN PAZARI SÜR EŞEĞİNİ NİĞDE'YE ŞİİRİNİ YAZDI...  Yarın Borhaber.net'de... 
Editör: TE Bilişim