Niğde Eczacı Odası Başkanı Nihat Öztürk, vitamin alımı konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. 

Vitamin ihtiyacının doğal besinlerden karşılanması gerektiğini belirten Niğde Eczacı Odası Başkanı Nihat Öztürk, bilinçsizce ek vitamin kullanmanın hastalıklara davetiye çıkardığını söyledi.

Öztürk, bilinçsizce tüketilen A vitamininin karaciğer bozukluğuna, C vitamininin ise böbrek taşına ve mide rahatsızlıklarına yol açabildiğine dikkat çekti. Yapılan araştırmalarda yeterli ve dengeli beslenen kişilerin vitamin takviyesine ihtiyacı bulunmadığını gösterdiğini belirten Öztürk, gereksiz vitamin kullanımının, hastalıklara karşı koruyucu etki göstermediği gibi, organlara da zarar verebileceği uyarısında bulundu.

‘Kontrolsüz A vitamini alımı karaciğeri, C vitamini ise mideyi yoruyor’

Doğru bir beslenme programı ve besin çeşitliliği ile vücudun günlük vitamin ihtiyacının karşılanabildiğine dikkat çeken Öztürk, "Vitaminlerin çoğu bitkisel ve hayvansal besinlerde bulunmaktadır. Bunun için doğal yollarla sebze ve meyve ağırlıklı ve dengeli bir beslenme tercih edilmelidir. Mevsimine göre uygun miktarlarda tüketilen taze meyve ve sebzeler en zengin vitamin ve mineral kaynaklarıdır. Ancak kişinin vitamin eksikliği varsa, isteğine bağlı olarak değil doktor kontrolünde ek vitaminleri alması gerekmektedir. Çünkü bilinçsizce tüketilen A vitamini karaciğer bozukluğuna; C vitamini, böbrek taşına ve mide rahatsızlıklarına yol açabilmektedir." dedi.

Doktor önerisi olmadan vitamin kullanımının doğru olmadığını belirten Eczacı Odası Başkanı Öztürk, "Eğer herhangi bir kronik hastalığınız yoksa ve doktorunuz önermemişse vitamin takviyesi kullanmayın. Günlük olarak beslenmenizi bir uzmanla görüşerek gözden geçirin. Metabolik durumunuza uygun; vitamin, mineraller, protein, karbonhidratlar, yağlar açısından dengeli bir beslenme programı uygulayın. Eğer ilaç kullanıyorsanız ve vitamin desteği almak istiyorsanız, doktorunuza danışmadan vitamin desteği kullanmayın. İlacın etkisini azaltabilir ya da etkileşim sonucu yan etki yapabilir. Vitamin takviyesi kullanacaksanız tek bir vitamin yerine, multivitamin içeren formları tercih edin. Önerilen dozların dışında vitamin takviyesi almayın. Doktorunuzun önerdiği formlar dışında içeriğini bilmediğiniz ürünleri kullanmayın. Vitamin ilacının içeriğini mutlaka okuyun. İçinde vitamin dışında başka kimyasal maddeler olmamasına özen gösterin. Vitamin ilaçlarını muhafaza koşullarına uygun olarak saklayın ve son kullanma tarihlerine dikkat edin. Hiçbir vitamin desteğinin doğal yolla alınan besinlerle eş değerde olamayacağını unutmayın." diye konuştu.
Editör: TE Bilişim