Halk Sağlığı Niğde İl Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, sigara bırakma ilaçları konusunda bir basın açıklaması yaptı.

Dr. Bilgehan Öztürk, sigara bırakma ilaçlarının tekrar merkezleri tarafından verilmeye başlandığını belirttiği açıklamasında ; Sigara dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur ve yüksek oranda nikotin içerdiği için bağımlılık yapma potansiyeline yüksektir.

Sigara, nargile, pipo içme veya dumanının solunması zamanla kişide psikolojik ve fiziksel bağımlılık oluşturur. Tütün ürünlerinde 4000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Esas bağımlılık yapan madde nikotindir. Koklanarak burundan çekilen ya da çiğnenen dumansız tütünler de nikotin kadar yüksek düzeyde zehir içermektedir.

ZARARLARI O KADAR ÇOK Kİ!

Sigara, kalp ve damar hastalıkları, bronşların daralması sonucu akciğer rahatsızlıkları ve KOAH, damarlarda tıkanma ve buna bağlı felç, mide de gastrit, ülser ve mide kanseri, ciltte sararma, kırışıklık, cilt kanseri, ağız kokusu ve dişlerde sararma, gebelikte sigara içilmesi erken doğuma ve buna bağlı olarak çeşitli gelişim bozukluklarına, doğum sonrası ise sütün kesilmesi gibi sağlık sorununa yol açar.

İnsan sağlığına son derece zararlı olan sigarayı bıraktıktan sonra ise, 2 saat sonra nikotin vücudunuzu terk etmeye başlar, 6 saat sonra kalp atış hızı ve kan basıncı düşer, 12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbon monoksit kan dolaşımınızdan temizlenir ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlanır, 2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir, 2-12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir  bu da yürüme, koşma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır, 3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerleriniz güçlenir, 5 yıl içinde kalp krizi riski yarı yarıya azalır, 10 yıl sonra akciğer kanseri riski yarıya inerken kalp krizi riski hiç sigara içmemiş bir kişinin riskiyle aynı orana düşer.

Dünyada her yıl 6 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu sayı her 10 saniyede bir kişinin sigaradan ölmesi demektir"dedi. 

İLAÇLAR BAKANLIK TARAFINDAN TEDARİK EDİLDİ

İl Müdürü Dr. Öztürk; T
ütün kullanımının önlenmesi kanser, obezite gibi Sağlık Bakanlığı’nın üzerinde durduğu konuların başında gelmektedir. İlimiz de ise Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak çocuklarımızı, gençlerimizi bu zararlı maddeden korumak için koruyucu-önleyici çalışma adına okullarımızda eğitimler, kamuya açık alanlarda ise denetimler yapmaktayız. Sigara bağımlısı vatandaşlarımıza ise KETEM binamızda bulunan Sigara Bırakma Polikliniği aracılığıyla destek sağlamaktayız. Halkımızın büyük rağbet gösterdiği polikliniğimizde hem ilaçlı hem de psikolojik destek verilmektedir. Hekimlerimiz tarafından yapılan muayene sonucu durumu uygun görülen vatandaşlarımıza ücretsiz olarak verilmekte olan ilaçlarımız Sağlık Bakanlığı tarafından yeniden tedarik edilmiş olup, ilimize gönderilmiştir.

İlaç tedavisinin amacı, sigaranın bırakılmasını izleyen dönemde ortaya çıkan nikotin yoksunluğunu gidermektir. Bu ilaçlar doktor tarafından reçeteli olarak verilmektedir. Bunun dışında bir sağlık uzmanına başvurmadan satılan sigara bırakma ürünlerine itibar etmeyiniz.

İlaç desteği almak isteyen tütün bağımlısı halkımızı İlimiz Dışarı Camii arkasında yer alan KETEM  binası  içinde hizmet veren Sigara Bırakma Polikliniğimize bekliyoruz"dedi. 


Editör: TE Bilişim