Niğde İl Sağlık Müdürü Bahattin İlter  Avrupa Aşı Haftası nedeni ile bir basın açıklaması yaptı.  
Bahattin İlter açıklamasında şu görüşlere yer verdi ;
Aşı İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan, virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinlerin) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere aşı denir.
Dünyada, her yıl aşı ile korunulabilir hastalıklar nedeniyle 5 yaş altıda 2 500 000 çocuğun öldüğü tahmin edilmektedir. Bunların %38 i kızamık, % 27’si Hib enfeksiyonu, %20’si boğmaca, %14’ü tetanoz, %1’i diğer hastalıklar nedeniyle gerçekleşmektedir.
Bağışıklama hizmetleri bebekleri, çocukları ve büyükleri enfeksiyonlara yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemden önce aşılayarak hastalıklara yakalanmayı önlemek amacı ile yürütülen bir Temel Sağlık hizmetidir. Son yıllarda ülkemizde aşılama hizmetleri ile önemli gelişmeler kaydedilmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Bölgesi’nin  aşılamalarının “Avrupa Aşılama Haftası” faaliyetleri olarak 2005 yılından itibaren  desteklemektedir. Nisan 2008 yılında ülkemiz de faaliyetleri desteklenen 45 ülke arasına katılmıştır. 24 Nisan- 01 Mayıs 2011 tarihleri arasında kutlanacaktır.
Bu yıl altıncısı kutlanacak olan Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamında Boğmaca, Difteri, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, kabakulak, Tüberküloz, poliomyelit, hepatit-B gibi hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıkların engellenmesi hedeflenmektedir.
Daha önceleri büyük salgınlar ve ölümler yapan çiçek hastalığı 1977 yılında tamamen yok edilmiştir. Aşıya artık ihtiyaç duyulmaz olmuştur. Yine çocukluk döneminde görülen poliomyelit (çocuk felci) hastalığı tüm dünyada 1988 yılında 350.000 vaka iken 2006 yılında 2.032 vakaya kadar indirgenmiştir. Ülkemizde ise son vaka 26 kasım 1998 tarihinde görülmüştür. Aşılar Sağlık Bakanlığı kurum ve Kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır.
Avrupa Aşı Haftasında, Ülkemizde Nisan ayının son haftasında Sağlık personelinin sürveyans konusunda bilgilendirilmesi, duyarlılığın artırılması, toplumun aşılama konusunda farkındalıkların arttırılması, eksik aşılı ve aşısız çocukların (0-5 yaş) aşılarının tamamlanması hedeflenmektedir.Bu hedeflere ulaşmak için İl Koordinasyon kurulu oluşturulup, çeşitli faaliyetler yapılacaktır.
 
Editör: TE Bilişim