Meydana gelen ambulans kazalarını en aza indirmek ve olaya müdahalenin daha hızlı olmasın ve ambulans sürücüsünün sağlık personeli olması ve olaylara üç sağlık personelinin müdahale etmesi nedeniyle Niğde’de 112 acil servisinde görev yapan personellere ambulans sürüş eğitimi verildi. Sürüş eğitimi dört gün sürecek olup bir gün teorik eğitim, iki gün sahada pratik uygulamalı eğitim ve bir günde pratik sınav ve teorik sınav ile eğitim tamamlanmış olup bu eğitimi geçen personele sertifika verilecek.

Konu hakkında açıklamada bulunan Ambulans sürüş teknikleri eğitim koordinatörü Paramedik Bilal İncedağ; “ sağlık bakanlığı acil hekimliği programı kapsamında zorunlu eğitim modülleri içerisinde yer alan ambulans sürüşleri eğitimi için Kayseri İl Sağlık müdürlüğü, Niğde il sağlık müdürlüğü ve Paramedik derneği olarak burada ambulans sürüş eğitimi gerçekleştiriyoruz. Eğitim kapsamında 24 adet kursiyerimiz bulunmakta ve bir koordinatör ve altı eğitmenle bu eğitimi gerçekleştiriyoruz” dedi.

İncedağ; “Pratik eğitimlerimiz kapsamında özellikle dar sokaklarda ve hastane önlerinde park etmelerini sağlamak amacıyla burada eğitim veriyoruz. Yine bir kaza anında veya araç önüne çıkacak herhangi bir nesneye çarpmamak için kontrollü fren, panik fren, kaçamak manevra gibi diğer parkurlarımızda da her türlü olumsuzluklarda sürücülük yapmak için aday olan arkadaşlarımızı güvenli bir modül oluşturmaya çalışıyoruz. Bu eğitim modülü kapsamında Sağlık Bakanlığı onaylı sınavda başarılı olan arkadaşlarımıza sertifikaları verilecektir. Sürüş eğitimin amacı özellikle ambulans kazalarının önüne geçmek ve ambulans şoförlerinin sağlık personeli olması sağlayarak sahada vakaya müdahale ederken üç kişi şeklinde vakaya müdahale etmeyi sağlamak” diye konuştu.

Niğde ATT görevlisi ve ambulans sürüş eğitmeni Kasım İlhan; “ Amacımız burada vakalara müdahaleyi daha da hızlandır. Sürücü arkadaşların tıbbi olarak müdahale etmesi bizim açımızdan çok çok önemli. Zaman olarak çok şey kazanıyoruz bu müdahalelerde. Sürücü olması ayrı bir şey ama ATT personelinden sürücü olması bizim için çok önemli” dedi.



Niğde Altunhisar ilçesinde ATT görevlisi ve eğitim alan kursiyerlerden Aslı Tombul; “burada dört günlük bir eğitimimiz var. İlk gün teorik diğerleri pratik eğitim olmak üzere. Ne kadar otomobil kullansak da bu teorik ve pratik bilgilerimiz yoktu. Özellikle pratik eğitim bizlere çok şey kattı” diye konuştu.


Editör: TE Bilişim