Acil çağrı merkezlerini tek çatı altında toplayacak olan sistem 112 Acil Çağrı Merkezi, 110 yangın ihbar çağrılarını almaya başlıyor.



İçişleri Bakanlığınca Ankara ve Burdur illerinde örnek uygulama olarak başlatılan 112 Acil Çağrı Merkezi’nin Niğde’de 110 çağrılarını kabul etmek üzere başlayacağını söyleyen Niğde Vali Vekili Hacı İbrahim Türkoğlu, “Bakanlıktan ve firma yetkililerinden bir ekip son çalışmaları yapıyor. Çağrı merkezimizin bina olarak teknik donanımı tamamlanmış durumda, Perşembe günü faaliyete başlanacaktır. İçişleri Bakanlığının talimatları doğrultusunda 112, akabinde orman yangınları, 155 polis imdat, 156 jandarma imdat gibi birimlerdeki tüm çağrı merkezleri, valilik çağrı merkezinden kabul edilecek. Sistemin 110 çağrılarını kabul ederek hizmete başlayacak. Diğer acil birimlerinin ise tek çatı altında toplanacağı kesin tarihin önümüzdeki günlerde netlik kazanacak’ dedi.

Vali Türkoğlu, “Bu sistem ülke çapında yaygınlaşacak. Zamanla tüm numaraları tek bir çatı altında birleştireceğiz. Belediye itfaiye biriminden 6 personel merkezimize alınıyor, biz de acil çağrı karşılığı olarak 10 personel istihdam edeceğiz yani 16 personel ile Perşembe günü çalışmaya başlıyoruz. Bu sistemle Avrupa ülkelerinde olduğu gibi vatandaş acil çağrı başvurularını tek numara ile merkezimize yapabilecekler. Ülkemizde 3 yılı aşkın bir zamandır sistemin alt yapı çalışmaları yapıldı. İki ilimizde pilot uygulamalar gerçekleştirildi ve başarılı sonuçlar elde edildi” diye konuştu.

Niğde’nin sistemin uygulandığı 13. İl olduğunu söyleyen Niğde Vali Vekili Hacı İbrahim Türkoğlu, bütün çağrıların alınacağı merkezde hangi birimin müdahalesinin gerekli olduğuna karar verilerek sorumlu ve ilgili ekiplerin anında olaya sevk edileceklerini söyledi.

Niğde’de Adres Sormak İçin 112’yi Arıyorlar


Niğde İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Muhammet Bayraktar, 112 Komuta Merkezi'ne adres sormak için günde yüzlerce çağrının geldiğini söyledi.



İhtiyacı olmayan birinin 112 hatlarını meşgul etmesinin, gerçekten ihtiyacı olan bir başkasının acil sağlık hizmetine ulaşmasının gecikmesine neden olabileceğine dikkat çeken Bayraktar, 112 Komuta Kontrol Merkezi'nin 8 ay içerisinde 23 bin vakaya müdahale ettiğini söyledi.

Bayraktar, "Günde yaklaşık civarında vakaya dönüşen çağrı almamıza rağmen komuta kontrol merkezimize günde bin 600 civarında çağrı gelmektedir. Bu çağrılardan günlük 110 kadarını sessiz çağrılar, yani 112’yi arayıp konuşmadan geri kapatanlar oluşturmaktadır. Diğer çağrılar da amaç ve kapsam dışı nedenlerle yapılan çağrılardır; adres sormak için, çocukların oyun amaçlı araması şeklinde. Neticede 112’ye gelen çağrıların sadece; gününe göre değişmekle birlikte; yüzde 5-6’sı kadarı gerçekten ihtiyacı olan kişiler için yapılan çağrılardır. Bu durumun ilk anda akla gelen olumsuz bir yansıması vardır. İhtiyacı olmayan birinin 112 hatlarını meşgul etmesi, gerçekten ihtiyacı olan bir başkasının acil sağlık hizmetine ulaşmasının gecikmesine neden olabilir” diye konuştu.

112’nin gereksiz yere aranmaması konusunda hatırlatma yapan Bayraktar, “Bu vesileyle gerçekten gereklilik hali dışında 112 hattının aranmamasını, hattın ve komuta kontrol merkezi çalışanlarının gereksiz yere meşgul edilmemesinin önemini vurgulamak istiyoruz. Aksi halde; bir gün kendiniz veya bir yakınınız için acil sağlık hizmetine ihtiyacınız olduğunda ve 112’yi aradığınızda, gereksiz aramalar nedeniyle 112 hattına ulaşmanız zaman alabilir” şeklinde konuştu.

Niğde sınırları içersin de 112 numaralı telefonun arandığı tüm çağrıların cevaplandığını ifade eden Bayraktar; “Beş yardımcı sağlık personeli ve bir danışman hekim 24 saat esasına göre görev yapmaktadır. Yani bu merkezde görev yapan herkes sağlık personelidir, gerekli tıbbi nosyona hakimdir. Dolayısıyla telefonun ucunda acil sağlık hizmeti talebi olan birinin bu hizmete ne düzeyde ve ne aciliyette ihtiyacının olduğuna yüksek doğrulukla karar verebilecek yetkinliğe sahiptirler. Cevaplanılan bir çağrı neticesinde acil sağlık hizmeti verilmesi gerektiğine karar verilmesi durumunda, vaka adresine en yakın ve o esnada başka bir vakaya görevlendirilmiş olmayan istasyon ekibi görevlendirilir. Ambulans ekibi 90 saniyeden kısa bir sürede görevlendirildiği vakanın adresine ulaşmak üzere yola çıkar. Bu noktada telefonla 112 arandığında vakanın adres bilgisinin tam, açık ve doğru verilmesi çok önemlidir. Çünkü ambulans ne kadar kısa sürede yola çıkarsa çıksın gitmesi gereken adres bilgisi 112’ye gerektiği şekilde verilmez ise vaka adresine ulaşması istenmeyen şekilde uzayabilir. Acil sağlık hizmeti ihtiyacı nedeniyle 112 arandığında arayanın çağrı karşılayıcı tarafından kendisine yöneltilen tüm sorulara tam ve doğru cevaplar vermesi önemlidir” şeklinde konuştu.


Editör: TE Bilişim