Niğde İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk Dünya Sigara Bırakma günü nedeni ile bir basın açıklaması yaptı.

 

Öztürk açıklamasında ; “Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) üye ülkelerde ve ülkemizde 1987 yılından bu yana her yıl “9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü’’ olarak belirlenmiştir.

Sigara dumanı, bütün dünyada kanserin en önemli önlenebilir ve korunulabilir sebebi olup, kansere bağlı ölümlerin % 30’undan sorumludur. Sigara içme, akciğer kanseri oluşumunda en önemli faktördür. Akciğer kanserlerinin % 90’ı sigaraya bağlıdır ve akciğer kanseri diğer tüm kanserlerin toplamı kadar insanın ölümüne neden olmaktadır. Bunun yanında yapılan çok sayıdaki çalışma sigaranın ağız boşluğu, gırtlak, yemek borusu, mesane, böbrek, mide, pankreas, rahim ağzı ve kan kanserlerinin gelişmesine katkıda bulunduğunu da göstermiştir.

 

Sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde sigaraya karşı mücadelede, özellikle kamusal alanda sigara kullanımının önlenmesine yönelik “Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasa” önemli bir aşamadır. Sağlık Bakanlığı’nın; 19 Mayıs 2008 tarihinde tüm kamu kurumlarında, 19 Temmuz 2009 tarihinde ise özel işletmeleri de kapsayan 4207 sayılı bu Kanunu; tütün ürünlerini kullanmayan fakat tütün dumanına maruz kalan halkımızı özellikle genç, çocuk, hamile ve engelliler gibi risk gruplarını korumak, sigara içenlerin bu davranışlarını bırakmasını desteklemek, çocuklar ve gençler başta olmak üzere bireylerin sigara içmeye başlamalarını önlemek amacıyla yürürlüğe girmiştir. Bununla beraber tütün kullanımını artırma potansiyeli bulunan görsel ve yazılı medya ürünleri yasaklanmış, kısıtlamalar getirilmiştir. Tütün ürünlerinin üzerine caydırıcı unsurlar eklenmiş, 18 yaş altı bireylere tütün ve tütün ürünü satışı yasaklanmıştır. Sağlık Bakanlığı’nın yapmış olduğu bu çalışmalar toplum tarafından desteklenmektedir. Sigarasız bir dünya için kararlı ve hızlı bir mücadele etmek  gerekmektedir.

 

Sigara, aktif olarak içici olmadığı halde sigara içilen ortamda bulunan ve aktif olarak içici olan insanlarda kronik hastalıklara ve ölümlere neden olmaktadır. Bu sebeple Dünya Sağlık Örgütü düzenli olarak günde bir sigara dahi içilmesini bağımlılık olarak tarif etmiştir. Yüksek oranda zararlı etkilere sahip olan sigara bağımlılığını önleme ve insan sağlığını koruma adına dünya ve ülke genelinde pek çok eğitim çalışması ve yasal düzenlemeler yapılmaktadır.

 

İlimizde de tütün ve tütün ürünlerinin zararları ile ilgili çalışmalar titizlikle yürütülmektedir. Denetim ekiplerimiz tarafından İlimizin her bölgesinde denetimler yapılmakta, eğiticilerim ise köylerde,okullarda, cezaevlerinde eğitimler vermektedir.Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı  Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) bünyesinde bulunan   sigara bırakma polikliniğimizde de müracaat eden vatandaşlarımıza desteğimiz sürmektedir. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını arayarak her konuda bilgi alabilirler.

 

Tüm bu çalışmaların amacı; sağlıklı bir toplum ve sağlıklı bir nesil yetiştirmektir. Sigara içerek sadece kendinize değil sevdiklerinize de zarar verdiğinizi unutmayın. Çocukların yanında sigara içilmesi aynı zamanda anne ve babasını model alan çocuklarda sonraki yıllarda sigara içme alışkanlığının gelişmesini kolaylaştırır.

 

Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. En iyi tedavi hiç başlamamak, eğer başlamışsanız da bırakmak yönünde doğru adımları atmaktır.

 

9 Şubat nedeni ile tüm halkımızı sigarayı bırakmaya davet ediyor ve herkese sağlıklı yaşam diliyoruz.” dedi.

 

Editör: TE Bilişim