2012-2013 yılı Eğitim-Öğretim dönemi Ağız ve Diş Sağlığı Koruyucu Flor Jel Uygulaması kapsamında 1. Florür Jel uygulaması 25 Şubat-1 Mart 2013 tarihleri arasında, 2. Flor Jel uygulaması 27-31 Mayıs 2013 tarihleri arasında İlimiz genelinde 1, 2, 3. Sınıflarda bulunan toplam 6 Bin 072 öğrenciye uygulanması planlandı.

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, Genel sağlığın bir parçası olan ağız diş sağlığı yaşamsal fonksiyonların korunması ve yaşam kalitesinin devamı açısından büyük önem taşıdığını, diş hekimliği hizmetlerini erişimi kolay, kaliteli ve en ekonomik yöntemle ve profesyonel sağlık personeline en az ihtiyaç duyulacak şekilde sağladığını söyledi.

Okul Tabanlı Koruyucu Programların uygulanmasına hassasiyet gösterdiklerini belirten Dr. Öztürk; “Çünkü; En fazla çocuğa, en kolay ve en etkili biçimde ulaşılabilecek en uygun yer okullardır. Yüksek çürük risk grubundaki bir çok çocuk için ağız diş sağlığı eğitimi alabileceği ve diş hekimi ile tanışabileceği yegane yer OKUL olabilmektedir. Bu nedenle özellikle okullar aracılığıyla sunulan ağız diş sağlığı eğitimi ve florür desteği içeren koruyucu uygulamalar çürük oluşumunun önlenmesi bakımından çok önemlidir” dedi.

Dr. Öztürk, florürün yeryüzünde yaygın olarak bulunan bir mineral olduğunu, mine tabakasının oluşumu sırasında minenin sağlıklı gelişmesini, iyi mineralize olmasını sağlayarak, çürükten korunma açısından kaliteli bir mine oluşumuna katkıda bulunduğunu, diş yüzeyinde biriken ve gıda artıkları ile bakterilerden oluşan mikrobiyal dental plak üzerinde zararlı asit oluşumunu inhibe edici etki gösterdiğini belirtti.

Florürlü ağız çalkalama suyu ile yapılan ağız çalkalama uygulaması da diş çürüğünden korunmada en güvenli ve etkili yöntemlerden birisi olduğunu vurgulayan Dr. Öztürk; “Haftada bir kez yapıldığı için çocuklar her hafta uygulama sırasında ağız diş sağlığının önemi bir kere daha hatırlamış olur. Yapılan çalışmalar florürlü ağız çalkalama suyu kullanımının diş çürüğü oluşumunu %30 oranında azalttığını göstermektedir” dedi.


FLÖRÜRLÜ JEL  UYGULAMALARI HAKKINDA BİLGİ

Pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yüksek oranda görülen ağız diş hastalıkları, oluşmadan önlenebilen hastalıklar grubuna girmektedir ve genel sağlığın bir parçası olan ağız diş sağlığı yaşamsal fonksiyonların korunması ve yaşam kalitesinin devamı açısından büyük önem taşımaktadır.

Önemli olan, özellikle de ülkemiz gibi genç nüfusu fazla olan ülkelerde koruyucu diş hekimliği hizmetlerini erişimi kolay, kaliteli ve en ekonomik yöntemle ve profesyonel sağlık personeline en az ihtiyaç duyulacak şekilde sağlamaktır.

Bu noktada Dünya Sağlık Örgütü “Okul Tabanlı Koruyucu Programları” önermektedir

Çünkü; En fazla çocuğa, en kolay ve en etkili biçimde ulaşılabilecek en uygun yer okullardır.  Özellikle sosyo-kültürel ve ekonomik şartlar nedeniyle yüksek çürük risk grubundaki bir çok çocuk için ağız diş sağlığı eğitimi alabileceği ve diş hekimi ile tanışabileceği yegane yer OKUL olabilmektedir. Bu nedenle ülkemiz için de özellikle okullar aracılığıyla sunulan ağız diş sağlığı eğitimi ve florür desteği içeren koruyucu uygulamalar çürük oluşumunun önlenmesi bakımından çok önemlidir.

 

Florür ve faydaları nelerdir?

Florür yeryüzünde yaygın olarak bulunan bir mineraldir. Bazı su kaynakları ve gıdalarda da florür bulunmaktadır.

Florürün dişler üzerindeki etkisi;

• Mine tabakasının oluşumu sırasında minenin sağlıklı gelişmesini, iyi mineralize olmasını sağlayarak, çürükten korunma açısından kaliteli bir mine oluşumuna katkıda bulunur.

• Diş yüzeyinde biriken ve gıda artıkları ile bakterilerden oluşan mikrobiyal dental plak üzerinde zararlı asit oluşumunu inhibe edici etki gösterir.

Florürlü Diş Macunları:

Florürlü diş macunları ile diş fırçalama, diş çürüklerinden korunma amacıyla tüm dünyada en çok kullanılan yöntemlerdendir. Dişlerin gelişimi sırasında florürlü diş macunlarının sürekli yutulumu 3 yaşına kadar (20 yaş dişi hariç) florozise ve mine defektine yol açabileceğinden 3 yaşına kadar olan çocuklarda florürlü diş macunu kullanılmamalı, 3 yaştan 6 yaşa kadar ise mercimek tanesi kadar (en fazla 5 mm) diş macunu ile mutlaka gözlem altında diş fırçalatılmalı, bittikten sonra ağız su ile iyice çalkalanmalı ve diş macunu yutulumu önlenmelidir.

 

Florürlü Ağız Çalkalama Suyu

Florürlü ağız çalkalama suyu ile yapılan ağız çalkalama uygulaması da diş çürüğünden korunmada en güvenli ve etkili yöntemlerden bir tanesidir. Haftada bir kez yapıldığı için çocuklar her hafta uygulama sırasında ağız diş sağlığının önemi bir kere daha hatırlamış olur. Yapılan çalışmalar florürlü ağız çalkalama suyu kullanımının diş çürüğü oluşumunu %30 oranında azalttığını göstermektedir.

 

Diş Fırçası ile Uygulanabilen Florür Jel Uygulaması

Flor jel uygulamalarının mantığı; özellikle 7-9 yaş civarındaki çocuklarda daimi dişlerin erken çürüme risklerini önlemek ya da yüksek çürük riskli bireylerde erken çürük ihtimali olan daimi dişlerin direncini arttırabilmektir. Sekiz yıllık bir çalışma sonucunda, okul ortamında değişik uygulamalarla desteklenen fırçayla flor uygulamasının, %60'lık bir çürük azalımına sebep olduğu saptanmıştır.



Editör: TE Bilişim