Niğde’de içme suyu hatlarının yüzde 10’u asbestli su borularından oluşuyor 

YASAK AMA İÇME SUYU BORUSU

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan verilen yanıt, Niğde’deki içme suyu hatlarındaki  mevcut gerçeği ortaya çıkardı. Bakanlık, Niğde İl genelindeki içme suyu boru hatlarının yüzde 10’unun asbestli su borularından oluştuğunu açıkladı. 

 

GÜRER, ASBEST SORUNUNU TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, içme suyuna karıştığında vücuda sindirim yoluyla giren ve pek çok kanser çeşidine yol açtığı bilim insanlarınca açıklanan  asbestli  su borularını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. 

KASABADAN KÖYE DÖNÜŞEN YERLEŞİM BİRİMLERİNDEKİ ASBESTLİ SU BORULARI…

CHP Milletvekili Gürer, soru önergesinde, “Niğde ilinde halen asbestli içme suyu borusu değişmeyen yerleşim yerleri var mıdır, varsa bu yerleşim yerleri hangileridir?

Kemerhisar kasabası ve Kızılca köyünün asbestli su boruları ne zaman değişecektir?

Ulukışla Çiftehan ve Darboğaz asbestli su borularının değişimi yapılmış mıdır?

Geçmişte belediye iken köye dönüşen beldelerde asbestli içme suyu boruları ne zaman değişecektir? Ülke genelinde asbestli içme suyu borusu halen kullanılan kaç yerleşim yeri vardır?” şeklindeki sorularına yanıt istedi. 

İL GENELİNDEKİ İÇME SUYU HATLARININ YÜZDE 10’U ASBESTLİ 

Gürer’in önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Niğde ilinin muhtelif yerlerinde asbestli içme suyu borusu bulunduğunu belirterek, bu asbestli içme suyu borularının hatlarının il genelinde bulunan içme suyu hatlarına oranının yüzde 10 olduğunu açıkladı. 

KEMERHİSAR’DA İNŞAAT İHALESİ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Kemerhisar kasabasında mevcut içme suyu şebekesinin Belediye imkanları ile projesi olmadan geçmiş yıllarda inşaatının tamamlandığını ve şebekenin eski ve projesiz olmasının sık sık arızalara neden olduğu için İller Bankasına müracaatta bulunulduğunu belirten Bakan Kurum, “İller Bankası A.Ş. tarafından onaylanarak Niğde Belediyesine teslim edilen içme suyu kesin projesinde; Belediye Meclis kararı ile kasabanın imar durumunda revizyon yapıldığı için yeni imar planına göre revize edilen içme suyu projesinin inşaat ihalesi çalışmaları yapılmaktadır” dedi. 

 

KIZILCA KÖYÜ HALEN ASBESTLİ BORULARDAN SU İÇİYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Bor ilçesi Kızılca Köyünün içme suyu hattının asbestli boru olduğunu, Kızılca Köyünün asbestli içme suyu hattının değiştirilmesi için proje çalışmasının devam ettiğini bildirdi. 

ÇİFTEHAN VE DARBOĞAZ’DA BORULAR DEĞİŞTİRİLDİ 

Ulukışla ilçesine bağlı Çiftehan ve Darboğaz köyleri ile Altunhisar ilçesine bağlı Ulukışla Köylerinin asbestli su borularının değiştirildiğini açıklayan Bakan Murat Kurum, “Geçmişte belediye iken köye dönüştürülen Bor Kızılca Köyü’nün içme suyu hattının değiştirilmesi için de proje çalışması devam etmektedir” diye konuştu.

GÜRER: “ASBEST KULLANIMI 2010 YILINDAN BU YANA YASAK”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise ülkemizde asbest maddesinin kullanımının 2010 yılında yayımlanan bir yönetmelikle yasaklandığını hatırlattı. 

Asbestli su borularının insan sağlığı için risk taşıdığını anlatan Gürer, asbestin  sağlık sorunları yol açtığının bilimsel bir gerçek olduğuna dikkat çekti. 

Gürer, Niğde’de halen var olan asbestli su borularının vakit kaybetmeden derhal sağlıklı içme suyu boruları ile değiştirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim