Ulukışla İlçesinde geçtiğimiz haftalarda girdiği bulanım sonucu silah intihar girişiminde bulunan Ali Tutar(18) isimli genç  ağır yaralı olarak  Niğde Devlet Hastanesine getirilmiş ve burada hayatını kaybetmişti. 

Ali Tutar'ın ailesi ve Niğde Cumhuriyet Savcılığının izinleri doğrultusunda Ali Tutar'ın  organları Niğde Devlet Hastanesi ameliyathanesinde alındı. Gencin alınan Akciğeri İstanbul Yedikule Göğüs hastalıkları hastanesine, Kalbi Ankara Yüksek İhtisas hastanesine, Karaciğeri Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesine, Böbrekleri Adana Çukurova Tıp fakültesine, gözleri ise Konya Necmettin Erbakan Hastanesine gönderildi.

ORGANLARI 7 KİŞİYE HAYAT VERECEK

Gönderilen organların 7 kişiye hayat verileceği belirtilmişti. Geçtiğimiz gün merhum  Ali Tutar'ın (18) korneaları, Konya'ya getirildi. Kornealar, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, 4 yıl önce oynadığı torpilin patlaması sonucu görme duyusunu kaybeden 11 yaşındaki Hacı Mehmet Bektaş ile 6 yaşında geçirdiği katarakt ameliyatından sonra gözünü kaybeden 24 yaşındaki Yusuf Günay'a nakledildi. Bektaş ile Günay, ameliyat sonrası görmeye başladı.


Operasyonu gerçekleştiren Hastanenin Göz Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Refik Oltulu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ali Tutar'ın beyin ölümünün gerçekleştiğini duyduktan sonra, Niğde'ye giderek korneaları aldıklarını söyledi.


Kornealar hastaneye geldikten sonra vericinin yaşına uygun hastaları seçtiklerini belirten Oltulu, "Kornealara uyumlu olan hastaları seçtik ve onlara haber verdik. Aynı gün iki hastamıza da ameliyatı gerçekleştirdik. Ameliyat yaklaşık 1 saat sürdü. Başarılı bir operasyon gerçekleştirdik. Yaklaşık 1 yıl ameliyat dikişleri hastalarımızın gözünde kalacak" dedi.


4 YIL ACI ÇEKTİ

Kornea nakli olan Hacı Mehmet Bektaş, 4 yıl önce bayramda bakkaldan aldığı torpille oynamaya başladığını anlattı.

Fitilini yaktığı torpilin patlamadığını görünce yanına gidip kontrol ettiğini dile getiren Bektaş, şunları söyledi:

"Bakmaya gittiğim sırada torpil patladı. Gözüm görmemeye başladı. 4 yıl bunun acısını çektim. Hastanelerden dışarı çıkamadım. Arkadaşlarımla sokakta top oynayamadım. Bu bana ceza oldu. Yaşıtlarım da benim düştüğüm hataya düşmesin. Patlayıcı maddelerin yasaklanmasını istiyorum. Bu gözü bana bağışlayanları çok teşekkür ediyorum. Nakilden sonra dışarı çıkıp oynayacağım."

BENİM ÇOCUĞUM ONLARINDA ÇOCUĞU

Bektaş'ın babası Hacı Bektaş da korneaları bağışlayan aileye teşekkür etti.

Çocuğunun gözünün tekrar göreceği için mutlu olduğunu vurgulayan Bektaş, "Onlar evladını kaybetti ancak bize kazandırdı. Bağış yapan aile bir çocuğunu kaybetti ama iki çocuk kazandı. Benim çocuğum onların da çocuğudur. O aileyle tanışmak istiyorum. Gözyaşlarım sevinç gözyaşları. Eğer o aile çocuklarının gözlerini bağışlamasalardı, benim çocuğum göremeyecekti. Patlayıcı maddelerle çocuklar oynamasın" diye konuştu.

18 YILDIR KORNEA BEKLİYORDU

Diğer korneanın nakledildiği Yusuf Günay (24) ise 6 yaşında katarak ameliyatı nedeniyle görme kaybı yaşadığını ve nakil listesine alındığını aktardı.

Çocuklarının organlarını bağışlayan aileye teşekkür eden Günay, "18 yıldır kornea bekliyordum. Yıllar sonra tam anlamıyla göreceğim için mutluyum" ifadelerini kullandı.

Ulukışla'da intihar eden gencin organları 7 kişiye hayat verdi - Tıklayın






Editör: TE Bilişim