Niğde ilinde turizm gelişmesi adına yıllardır çok sayıda önerimiz oldu.

Turizmin “ bacasız sanayi” olduğunu biliyordum.O nedenle sık sık bu konuda yazdım.

Herkesin işi, herkesin aşı için bölgeye turist gelemesinin önemine inanlardanım

Ne varki Niğde bu bağlamda ciddi ilerleme yakalayamadı.

Turizm ile yazdıklarımızı kimi yetkililer  önemsedi. Özellikle Zekeriya Çelikbilekli, Bedri Nazlıoğlu, Ünal Özgödek, Ahmet Özyurt, Refik Arslan Öztürk, Sebahattin Öztürk düşünce ve değerlendirmelerini de yazılı sözlü ileten valilerimizdi.

 Vali Refik Arslan Öztürk  turizm konusunda çok çabası oldu.

Niğde Kalesi, Mehmet Paşa Kervansarayı-Cullaz Sokak-onun başlıca çabaları ile sonuçlanan düzenlemelerdi.

Halı Müzesinden türbelere  çok çabası ve çalışması oldu.

 Niğde ili ile ilgili dört kitabımızda her anlamda bölgeyi tanıtmaya çalıştık.

  Niğde gerçek anlamda her yönü ile dünü olan bir kent.

İşte o özel yerlerinden biri de Antik Roma Havuzunun bulunduğu Köşk alanı idi.

On bin yıllık bulgularla aydınlanan Niğde ili tarihi merkezi Köşk Höyük kazılarının hemen yanında antik havuz vardı.

Roma Havuzu M.S 2 yy İmparator Trajon ve Hadrian dönemlerinde yapılmış 21x 62.1 ebatlarındaydı. Bir kaya kütlesi oyulup bunun yan taraflarına işlenmiş taş levhalar döşenek yapılmıştı.

Havuzda pekin ördeğinden alabalık ve süs balıklarına kadar farklı canlılarda yaşıyordu. Niğde ve özellikle Bor ilçesinin yaz boyu uğrak verdiği ve genelde sünnet düğün konvoylarının mutlaka uğradığı bir alandı.

 2010 yılında Niğde Grand Otel Müdürü Fatih Bulut ile konuşurken “Neden bu havuzda yüzme yarışmaları yapılmazı” konuşmuştuk. Niğde Yerel basınında da köşe yazısı 2010 yılında konuyu işledim. Ve yüzme yarışmaları yapılmasının ilginç bir örnek oluşturacağını da vurguladım. Aradan iki yıl geçmişti, bu yıl bu öneri gerçeğe döndü.

  Bu yıl Turizm etkinlikleri kapsamında yüzme yarışmaları yapıldı. Kleopatra’nın süt doldurtarak yüzdüğü söylenen havuzda etkinlik yerelde ilgi gördü.

 İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Öncel Koç etkinliğin düzenlenmesinde emek verdi. Etkinliğin gerçeklemesi ve ilgi görmesinden mutlu idi.
 Roma Havuzu tesis işletmecisi Uğur Devrim Kemer’de, yalnız yerelde değil ülke genelinde Roma Havuzu çekim alanı olacak kadar doğa güzelliğine de sahip bulunduğunu ifade ederek yetkililerin girişim ve çabalarına teşekkür ediyordu.

2011 yılında yaz aylarında havuzun kaynak suyu ilk kez çekildi ve havuz kurudu Balıklar öldü. Tarihi Havuzun içler acısı durumu yetkilileri harekete geçirdi. Vali Âlim Barut ve diğer görevlilerinde devreye girmesi ile Roma Havuzu suyunun kaçak sondajlarla kesildiği anlaşılarak suya müdahale edildi ve Havuz suyu yeniden gelmeye başladı. Havuzun yanında birde saray olduğu söylenegelendi, ama bu bağlamda bir çalışma halende yok.
En azından Roma Havuzu Kleopatra’dan sonra Niğdelilerinde yüzme yarışı yaptığı konuma erdi.