Ramazan ayı başladı.


Dini günler ve bayramlar bir arada birlikte dostça ve hoşça vakit geçirmenin ve kardeşliği pekiştirmenin de günleri olarak ta önemli. Her zamanda olduğu gibi eski Ramazanlarla ilgili anlatılar bir ya boyunca radyo, televizyon ve yazılı basınımızda yer alacak. Özellikle eski Ramazanlardan örnekler verilecek. Büyüklerimiz o günleri anlatacak. Ramazan etkinlikleri belediyelerce organize edilecek. Kimi yerde Hacivat-Karagöz oyunu, semazen, Meddah, Orta Oyunu, Kanto ve sohbet etkinlikleri düzenlenecek. Ramazan sohbetleri yanında ilahiler, konserler dinlenecek. Ramazan oruç tutmanın yanında oruç sonrası da bir arada olmanın duygusunun yaşanacağı bir ay olarak gerçekleşecek.  Ramazan ayı yine sıcak yaz günlerine rast geldi.



1979 yılında da Adana’da yaşadığım evrede yine yaz dönemlerinde ramazan ayı rastgelmişti.. Sıcaklara rağmen oruç tutanlar için gündüz evde gece sokakta bir yaşam akmıştı. Şimdilerde de gündüzleri oruçluların sokakta olabilmelerine engel bir sıcak var. Günlerde oldukça uzun ama yine orucunu tutanlar olacak. Sabah sahurda davul çalacak akşam sirenlerle, topla açılan eski Ramazan oruçları yerine bu kere televizyonda ezan sesi beklenecek.  Herkes herkesin inancına saygılı güzel bir Ramazan yaşanmasını diliyorum. Ramazan’da olmazsa olmaz pideler için fırın önü kuyrukları, tahinliler (ki  Bor ilçesine özgü  her yerde bilinenin dışında farklı bir tahinli de yapılır) yanı sıra yaz mevsimi ile yeşillikler akşam sofrasında olacak.



  Teravi dünde çocuklar için evden çıkış yolu idi. Özellikle minare şerefe de sela okunur oradan namaza inilir ilk bölüm sonrası sokağa çıkılır mahalle aralarında “cirit” atılırdı. Çocuklar için Ramazan geceleri sokağa çıkma yolu idi.  O günlerin anlatılarının dışında çok değişim oldu değişmeyen yine Ramazan’da oruç ve ibadetler. Herkes için sağlıklı, gönlüne göre bir oruç ayı diliyorum. Kardeşçe yaşamanın, hakça paylaşmanın, adalet ve güzelliğin  hiç eksilmeyeceği günlerimiz olsun.