Cumhurbaşkanlığı seçimi Niğde siyaseti içinde kırılma anıdır! 30 Mart seçimleri öncesi AKP’ye karşı birleşelim diyen muhalefetin aslında hiçbir zaman birleşmeyeceğinin göstergesidir.
 
Kim ne derse desin, seçim hak edenindir! Türkiye’yi kenara bırakın, Niğde’de ki seçim çalışmalarını analiz ederseniz sonucun böyle olacağı aşikardır!
 
Seçimlerin medya ayağını ele alalım;
 
Ramazan dahil 10 Ağustos’a kadar CHP’den toplam 17 haber gelmiş ( 14’ü Doğan Şafak’a ait), MHP’den 8 haber gelmiş ( 2’si istifalarla ilgili) BBP’den 2 olmak üzere çatı adayını destekleyen toplam 27 haber geçilmiş.
 
AKP’den ise toplam gelen haber sayısını 82 olarak geçmiş. ( İlçe ve belde belediye başkan ve teşkilatları hariç)
 
***
 
Olayın mali boyutuna girelim; muhalefet oda CHP iki minibüsünü giydirmiş, toplasan 30 araçta İhsanoğlu’nun reklamı var. Muhalefette ise bir büyük otobüs, en az 200 araçta reklam var.
 
Binalarda ki posterlere de dikkat çekmek isterim; İhsanoğlu için Niğde Merkez’de CHP ve MHP İl Binalarında 8’er metrekarelik birer adet, birde Hikmet Bekil’in iş yerinde ki binada 6 metrekarelik poster olmak üzere toplamda 22 metrekarelik bir afiş var! Erdoğan için hazırlanan ve Niğde merkeze asılan toplam poster sayısı 24 ve toplam boyu 1400 metrekare…
Gazete ilanlarını, dağıtılan bildirileri saymıyorum.
 
***
 
Seçim Koordinasyon Merkezi’ne gelince Erdoğan için şehrin en işlek caddesinde bir seçim bürosu açılmış, her akşam gönüllüleri orada, muhalefette ise tık yok!
 
Şimdi diyecek ki birileri iktidar onlarda, para onlarda?
 
İyi de beyler 30 Mart’tan önce de iktidar Niğde’de yine AKP’deydi! Ama muhalefet partileri Niğde’de 30 Mart seçimleri için toplamda 4 milyon ( eski para ile 4 trilyon ) lira altı ayda harcadı! İş kendi seçimine gelince, yerel olunca para varda, İhsanoğlu olunca mı yok?
Hodri Meydan, arabaların arka camlarını 15 muhalefet meclis üyesi, 100’ü bulan MHP ve CHP’li yöneticiden kaçı 25 TL yanlış okumadınınz yirmi beş lira veripte İhsanoğlu’nun reklamını yapıştırdı? Yine birileri çıkıpta reklam olmuyor demesin, ben zaten reklam boyutunda değilim, ama Niğde’ye yön veren muhalefetin bu seçime inanmışlığını sorguluyorum! Kendi partilerinin adayları için sadece 25 lira harcamayan bu seçime çalıştım diyemez!
 
 
***
 
İlginç bir veri daha buyurun 3 aday için açılmış banka hesaplarına yatırılan para tutarlarını Niğde ölçeğinde değerlendirelim;
Erdoğan için gayri resmi olarak Niğde’den 385 bin lira,
İhsanoğlu için 7 bin 841 lira
Demirtaş içinse 35 bin lira!
Yani Erdoğan’ı geçtim de, Demirtaş’ın kazanmayacağını bile bile toplamda 2 bin 403 oy alan Demirtaş için 35 bin lira toplanıyor, 68 bin 692 oy alan İhsanoğlu için 7 bin 841 lira.
Şöyle ifade edelim;
Erdoğan’a oy atan her Niğdeli seçmen; 3 lira 75 kuruş
İhsanoğlu’na oy atan her Niğdeli seçmen; 11 kuruş
Demirtaş’a oy atan her Niğdeli seçmen; 14 lira 56 kuruş
Kim ne derse desin, bir kişi inandığı davaya destek olur, bugün Niğde’de Demirtaş’a inananlar bu kadar yüksek destek olurken, İhsanoğlu’na inanmayanlar destek olmamış!
Merak ediyorum, dekontlar ellerindedir partililerin, CHP ve MHP’li yöneticilerden kaçı sembolik 10 TL’lik bağış yapmıştır!
 
***
 
Kimse kusura bakmasın! Ne CHP nede MHP yönetimleri bu çatı adayını desteklememiştir! Elbette çalışanlar olmuştur, ama nesnel durum ortadadır!
Oylar açısından bakalım;
30 Mart’ta Niğde İl Genel Meclisi’nde AKP 80 bin 426 oy almış. 10 Ağustos’ta Erdoğan 102 bin 532 oy. Artış; 22 bin 106 oy!
30 Mart’ta İl Genel Meclisi’nde MHP; 52 bin 816, CHP: 36 bin 053, BBP: 4 bin 249, DP: bin 363 toplamda ise 94 bin 481 oy almış, İhsanoğlu ise 68 bin 692 oy! Kayıp: 26 bin 789.
Basit bir hesapla İhsanoğlu’na gitmeyen her oy Erdoğan’a gitmiş desek az bile demiş oluruz!
 
***
Özellikle MHP ve CHP’de erime var! Kimse aksini inkar etmesin! Kırsaldan gelen sonuçlar bunu göstermekte;
CHP’li Aktaş’da Erdoğan birinci,
CHP’li Azatlı’da Erdoğan birinci,
MHP’li Bağlama’da Erdoğan birinci,
CHP’li Bozköy’de Erdoğan birinci,
MHP’li Dündarlı’da Erdoğan birinci,
MHP’li Keçikalesi rekor % 90 oyla Erdoğan birinci,
MHP’li Konaklı’da Erdoğan birinci,
CHP’li Orhanlı’da Erdoğan birinci,
CHP’li Gölçük’te Erdoğan birinci,
MHP’li Divarlı’da Erdoğan birinci,
CHP’li Yıldıztepe’de Erdoğan birinci.
Sadece 3 Beldede İhsanoğlu birinci;
Bahçeli, Çukurkuyu, Kemerhisar! 3’de Bor’a ait! Kemerhisar hariç ikisi AKP’li! Üstelik AKP 30 Mart’ta aldıkları oyu düşürmemiş bu 3 yerde! Çatı formülü tutmuş görünen 3 yer! Ama Kemerhisar’da rekor oy alınmış yüzde 64 ile Beytullah Kirazcı oyu artırmış!
 
***
CHP için bir ek bilgi daha Ulukışla’da 30 Mart’ta parti içi ihanet cumhurbaşkanlığı seçimi ile teyit edilmiş oldu! Nasıl mı 30 Mart’ta AKP 1331 oy, CHP 1221 oy, MHP 339 oy almış! 10 Ağustos’ta ise Erdoğan 1058 oy, İhsanoğlu 1984 oy almış! Yani İhsanoğlu CHP ve MHP toplamından daha fazla oy almış! Yani 30 Mart’ta MHP’lilerden bazıları AKP’ye oy atmış, CHP’lilerden bazıları sandığa gitmemiş ve altın tepsi ile belediye başkanlığını Osman Duru’dan alıp, Ali Uğurlu’ya vermişler…
 
***
Seçimin Niğde’de kaybedenleri CHP ve MHP’li Belediyeler, parti teşkilatlarıdır.
Seçimin Niğde’de kaybedeni AKP’li Ali Uğurlu’dur.
Seçimin Kazananı Recep Tayyip Erdoğan’dır,
CHP’li Beytullah Kirazcı’dır, tespitleriyle…