Ülkemizde Niğde ve Nevşehir, en çok patates üreten illerimiz arasında yer almaktadır.  Patates, sofralarımızın en önemli besin kaynağıdır. Patatesten birçok yemek çeşidi yapılmaktadır. Ne yazık ki bu güzel ürün, bölgemizde para etmiyor.
Adı geçen illerimizde binlerce ton patates ambarlarda çürümeye terk edilmiştir. Bu günlerde çiftçi malını satamadığı için sefilleri oynamaktadır. Veresiye aldığı mazot, gübre ve banka borçlarını ödeyemez duruma düşmüştür.
“Denize düşen yılana sarılır” misali çiftçilerimiz siyasi iradeden, ilgili ve yetkililerden bu konuyla ilgili acilen destek beklemektedir. Hâlbuki patatesin insan hayatında o kadar çok faydaları var ki, biz bunun kıymetini yeterince bilmiyoruz ya da bilemiyoruz. Bu hususta uzman kişilerin, gıda mühendisleri ve bilim adamlarının görüşlerini sizlerle paylaşmak istiyorum;
Prof.Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, patatesin içinde su, karbonhidratlar, fosfor, demir, manganez, bakır, sodyum ve kalsiyum gibi madensel tuzlar bulunan zengin bir besin kaynağı olduğunu ifade etmektedir.
Japonyada kanserli hastalar için yapılan araştırmada patates tüketiminin artırılması ile ölüm hızı azalmış olarak tespit edilmiştir (2005, the Journal of Epidemiology).
301 akciğer kanserli ve 602 sağlıklı kontrol hasta üzerinde yapılan bir çalışmada patatesi fazla tüketme ile ortalama % 43-65 arasında akciğer kanseri riski azalmıştır. (2007, Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition).
Patates, kansere karşı ilaçtır: Avusturyalı Doktor R.Bireuss 1950 yılından beri patatesi kansere karşı doğal ilaç olarak uyguladığını ifade etmektedir
Türk milleti olarak yemek kültürümüzde genellikle damak tadına önem veririz. Bu konuda baharatlı, acılı ve ekşili yemeklere düşkün olduğumuzdan, çoğumuz mide rahatsızlıklarından yakınırız.  Uzmanların ortaya koydukları raporlara göre;
Patates, mide gazına, gastritlere, ülsere ve basura karşı iyi bir ilaçtır.
Patates,  hava kirliliği, radyasyon, sanayi ve tarım ilaçlarının kimyasal artıklarına karşı kanı temizler ve hücreleri yeniler.
Patates, yağda kızarmış olarak yenmezse kilo aldırmaz.
Patates, hazımsızlığı giderir ve sindirimi kolaylaştırır.
Patates, halsizliğe ve yorgunluğa karşı da etkilidir.
Patates, sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler.
Patates, bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur.
Patates, el ve ayak çatlaklarına iyi gelmektedir.
Patates, damar sertliğini giderici etkisi vardır.
Patates,  sinir sistemini düzenler, enerji verir, yorgunu giderir, mideyi onarır
Patates,  birinci ve ikinci derecedeki yanıklar için tedavi edicidir.
Patates, krem ve masklar yoluyla kadını güzelleştirir 
1- Patatesin iki cinsi vardır. Birinci cinsin eti sarıdır. İkincisinin ise eti yeşile çalar. Eti yeşile çalan patates Avrupa’da hayvan yemi olarak kullanılır.
2- Patatesin kabuğunu tırnağınızla kazıyın, kabuğu hafifçe kaldırın. İçi sarıysa düşünmeden satın alın. Hem lezzetli hem daha dayanıklıdır.
 Patates kızartırken kokusunu önlemek için tavaya bir dal maydanoz atın.
3- Patatesin bazı türleri pişerken siyahlaşır. Kar gibi beyaz olmasını istiyorsanız patatesi haşlarken ya da pişirirken tencereye bir çorba kaşığı sirke koyun.
4- Patatesi bir iğneyle bir kaç yerden delerseniz daha çabuk pişer.
İşte bu kadar çok yönlü güzellikleri olan patatesi, günlük hayatımızda ne kadar kullanarak tüketiyoruz?  Patates aslında şifa kaynağımızdır. Lütfen bunun şuurunda olalım.