“Bu, insanlara bir açıklama, korunup sakınanlara da bir öğüt ve kılavuzdur.”  Âl-i Imran 3/138

 “….Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim, üzerinizdeki nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslam’ı  seçtim…” Mâide 5/3

İşte bize bu dinin kitabına sımsıkı bağlı kalmamız ve tefrikaya düşmememiz bizden istenmektedir.
Şöyle düşünebiliriz; bir emar cihazı, aynı zamanda yanında kullanma kılavuzu ve talimatı. Ful otomatik. Cihazı kullanan görevli, sadece kullanma kılavuzuna dikkat ederek kendine gelen ve emar çektirmek isteyenlere, cihazı kullanma talimatına göre kullanarak emar’ı çekeceği. Cihazın kullanımı esnasında yapacağı küçük bir hata veya yanlışlık, emarı çekememeye sebep olacaktır. Bu ise emar sonuçlarına göre karar verecek hekimimizin hastaya teşhis koyamamasına ve hastamızın şikâyetlerinin devam etmesine neden olacaktır.
Cihazın kullanma talimatına tam uyum ise, hastamızdaki şikâyetlerin hekimi tarafından doğru teşhisini sağladığı gibi, buna dayalı tedavi süreci ise hastamızın iyileşmesini sağlayacaktır.
Dikkat edilirse emar cihazını kullanan teknisyen, cihazın kendisine müdahale etmiyor veya kendi kafasına göre kullanmaya kalkmıyor. Tam tersine emar aletine müdahale etme lüksü yok, kullanma kılavuzuna tam uyma zorunluluğu var.
İşte Allah’ın Kitabı Kur’an ve onu bize öğreten son Allah’ın Nebisi’de böyle. Kur’an’da, Allah’ın insanoğluna kurallarına uyulduğu zaman dünya ve ahret mutluluğu sağlayacak ilahi ölçüler mevcut. Bunu bize pratik uygulayan ve kurtuluşun bunda olduğunu söyleyen ve insanlığı buna davet eden Allah’ın Rasulü.
İşte insanlık bu ilahi mesajdan yeterli derecede haberi yok, biz Müslümanlar ise, Kur’an’ın kendi içinde olan kullanma kılavuzunu karıştırmışız. Aynı zamanda da Müslüman dünyasında olan tüm sıkıntıların altında bu gerçek yatmaktadır.
“Elif, Lâm, Râ. Bu öyle bir kitaptır ki, âyetleri muhkem kılınmış (yani hüküm verir, emir verir, kurban kes, namaz kıl gibi), aynı zamanda bu hüküm veren ayetler her şeyden haberdar olan hikmet sahibi Allah tarafından ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Kurban kesme emrinin açıklandığı; Enam 142, 143; hac 34, 35, 37” gibi.
Öyle ki, Allah'tan başkasına ibadet kulluk etmeyin. Gerçekten ben, sizi O'nun tarafından uyaran ve müjdeleyenim;
“Rabbinizden bağışlanma dileyin, sonra da O’na tövbe edin ki sizi belirlenmiş bir süreye kadar güzel bir şekilde yararlandırsın ve her fazilet sahibine faziletinin karşılığını versin. Eğer yüz çevirirseniz, ben sizin adınıza büyük bir günün azabından korkuyorum.” Hûd 11/1-3
Savaş ÖREN
Niğde Kur’an Evi Derneği Başkanı