Niğde’de HDK, EMEK Partisi ve bazı sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile gerçekleştirilen 1 Mayıs İşçi Bayramı Kutlamaları sırasında yaşanan olaylarla ilgili HDP Niğde İl Başkanlığı bir basın açıklaması yaptı.

 Açıklama aynen aşağıdadır.

 ***

 Niğde 1 Mayıs Kutlamasına Yapılan Müdahaleyi Şiddetle Kınıyoruz!

 

     Niğde HDP ve HDK İl Örgütü ve Meclisi olarak İlimizde örgütlü Demokratik Kitle Örgütleri Sendikalar ve Siyasi partilerle ortaklaşa kitlesel basın açıklaması yaparak kutlayacağımız Uluslar Arası İşçilerin Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü olan 1Mayıs İşçi Bayramımızı hiçbir uyarı yapmadan orantısız güç kullanarak müdahale eden,  partimiz yönetici ve üyelerine yönelik keyfi gözaltı uygulamasıyla,  Sungurbey polis merkezinde hiçbir neden yokken kolları arkadan kelepçelenerek 1 saati aşkın süre “sağlık kontrolüne götürüleceksiniz” bahanesiyle işkenceye tabi tutulmalarını şiddetle kınıyoruz.

 

      Yaratılmak istenen “kontrollü gerilim” uygulamalarının tarafı olmadık olmayacağız. Niğde Kent Meydanında yapılacak olan basın açıklamasına yürüyen kortejimize karşı caddede deki MHP Seçim İrtibat bürosundan çıkarak ve etraflarına kattıkları sivillerle Cumhuriyet meydanına kadar gariz küfür ve sataşmalarda bulunanları görmezden gelerek çoğalmalarına göz yummuşlardır.

 

       Çocukları ve aileleriyle yürüyen insanlarımıza hakaret edilmesine seyirci kalan Niğde Kolluk güçleri ne hikmetse Meydanda basın açıklaması yapılacağı anda kürsüye müdahale edip “izinsiz toplantı ve gösteri yapamazsınız” uyarısında bulunmuşlar “Basın Açıklaması için önceden izin alınmayacağını” belirttiğimizde ise çevik kuvvet dâhil emirlerindeki diğer tüm kolluk güçlerine müdahale için hazır olmaları talimatı vererek gözdağı vermeye baskı kurmaya çalışılmış, basın metnin bitiminde ise hazır tutuğu güçlerle birlikte megafonla uyarı yapmadan biber gazlı, coplu müdahale ederek önüne gelen çocukları dâhil kime ulaşabildiyse gözaltına alarak polis minibüslerine tekme tokat doldurup Sungurbey Polis Merkezine intikal ettirmişlerdir. Yukarıda belirttiğimiz üzere polis merkezinde kollarımız arkadan kelepçelenerek bir saati aşkın süre hastaneye kontrole götürülecek siniz söylemi nakaratlarıyla aynı pozisyonlarda tutularak tüm göz altına alınanlara işkence yapılmıştır.

 

      Niğde Valisinin olayları duyup bizzat polis merkezine gelmesiyle tutum ve davranışları 180 derece değişen kolluk güçleri yasal prosedürleri yerine getirerek ifadesini aldığı üye ve yöneticilerimizi 4 saatin ardından serbest bırakmıştır.

 

     Bir kez daha bu vesile ile ifade etmek isteriz ki; uygulanmak istenen orta oyununun farkındayız. Partimize, Niğde demokratik kamuoyuna ve ilimizde örgütlü STK lara yönelik tüm baskılara rağmen doğru bildiğimiz yoldan yürüyüşümüze ve faaliyetlerimize devam edeceğiz. Ne gözaltılar ne tutuklamalar bizi yıldıramaz. Bayram günümüzü orantısız güç kullanarak gaz ve gözyaşlarına boğanları unutmayacağız. Unutturmayacağız. Niğde Polisini Amirlerini yasa tanımaz keyfi tutumlarından dolayı kınıyor cumhuriyet savcılarını görevlerini yapmaya davet ediyoruz.

 

Editör: TE Bilişim