Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nde, “Cumhuriyetin İlk Yılları ve Niğde İlinde Mübadele” konulu panel gerçekleştirildi.
14 Mayıs 2026 Perşembe günü düzenlenen panel, Niğde Belediyesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Niğde Balkan Göçmenleri Derneği iş birliğiyle organize edildi. Panelin konaklama giderleri Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi tarafından karşılanırken, yemek ve ikram desteği Niğde Belediyesi tarafından sağlandı. Fotoğraf sergisinin finansmanı ise Niğde Balkan Göçmenleri Derneği tarafından üstlenildi.
TARİHİ FOTOĞRAF SERGİSİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
Program, saat 13.30’da mübadele dönemini anlatan tarihi fotoğraf sergisiyle başladı. Sergide yer alan fotoğrafların, merkezi Atina’da bulunan Küçük Asya Araştırmaları Merkezi arşivinden getirildiği ve Türkiye’de ilk kez sergilendiği belirtildi.
Saat 14.00’te başlayan panelin açılış konuşmalarını Niğde Balkan Göçmenleri Derneği Başkanı Sedat Çağlar ile Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Hasan Uslu yaptı.
Panelin moderatörlüğünü ise NÖHÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Gülin Erdem Öztürk üstlendi.
MÜBADELE SÜRECİ AKADEMİK SUNUMLARLA ELE ALINDI
Panelde ilk olarak Cezmi Eraslan, “Cumhuriyetin İlk Yıllarında Türkiye” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Eraslan’ın Milli Mücadele dönemine ilişkin aktardığı bilgiler salonda duygusal anların yaşanmasına neden oldu.
Ardından söz alan Nilüfer Erdem ise “Balkanlardan Son Büyük Göç: Mübadele” başlıklı sunumunda, Niğdeli mübadillerin büyük bölümünün Kozana köylerinden geldiğini ifade etti. Erdem ayrıca, Anadolu’dan göç edilen bölgenin Konya olduğunu ve Yunanistan kayıtlarında bu mübadillerin “Konyar” olarak tanımlandığını belirtti.
Panelde son olarak araştırmacı-yazar Sedat Çağlar, “Müslüman Türkler ve Ortodoks Rumlar açısından Niğde’de Mübadele” başlıklı sunumunu yaptı. Çağlar, 1924 nüfus mübadelesi sürecinde mübadillerin hangi köylerden ayrıldığını ve Niğde’de hangi köylere yerleştirildiklerini hane ve nüfus sayılarına göre detaylı şekilde anlattı.
Yoğun katılım sağlandı
Panele; Niğde İl Kültür Müdürü, İl Tarım ve Orman Müdürü, İl Sosyal Güvenlik Müdürü, mübadil ve muhacir yerleşimlerin belediye başkanları ile köy muhtarları, akademisyenler, yazarlar, üniversite öğrencileri ve mübadil ailelerin temsilcileri katıldı.
Panel sonrası değerlendirmelerde bulunan Sedat Çağlar, Niğde nüfusunun yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan mübadil ve muhacir toplumunun tarihi ve kültürel mirasına dikkat çekerek, programa katkı sunan akademisyenlere teşekkür etti.
Çağlar ayrıca, NÖHÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu’ya, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevzat Topal’a ve panel moderatörü Prof. Dr. Gülin Erdem Öztürk’e desteklerinden dolayı teşekkürlerini iletti.






